Tajani: Žao mi je

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izrazio je žaljenje ako su njegove reči o "italijanskoj Istri i Dalmaciji" pogrešno shvaćene.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.02.2019.

21:10

Tajani: Žao mi je
Foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA

"Meni je žao ako su moje reči krivo protumačene, nisam hteo nikoga da uvredim, samo sam hteo da pošaljem poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi", rekao je Tajani na početku plenarne sednice EP u Strazburu, prenosi N1 Zagreb.

"Svojim prisustvom hteo sam da podsetim na hiljade žrtava Italijana, ali i Hrvata i Slovenaca. U svom sam govoru hteo da istaknem put mira i pomirenja izmedu Italijana, Hrvata i Slovenaca, govorio sam o italijanskoj Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija, govorili smo o Italijanima, njihovim unucima i sinovima koji su bili prisutni na toj ceremoniji", rekao je Tajani.

On je dodao da su tri naroda bili neprijatelji u prošlosti, danas su prijatelji, što pokazuje da je EU uspešan projekt.

Poslanica EP Ruža Tomašić tražila je da jasnije pojasni svoje izjave i više se ogradi "jer su Hrvati osetili strahote fašističkog režima", a njegov govor je probudio "mučne uspomene na fašizam, progon, ubistva, nametanje italijanskog jezika i kulture hrvatskom narodu".

Tajani je odgovorio da nije hteo da nameće italijanski jezik, već da se samo osvrnuo na situaciju sa jamama, kao i da smatra da je već objasnio ono što je rekao i najoštrije "osudio sve horore prošlog veka".

Tajani je u nedelju na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja kod Trsta Istru i Dalmaciju nazvalo italijanskim, što je izazvalo najoštrije reakcije slovenačkog i hrvatskog državnog vrha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: