Bogatašica Zvezda i siromašni Partizan 1Foto: STARSPORT

Do kraja borbe za titulu fudbalskog prvaka Srbije ostalo je još 16 rundi, ali i pre prolećnog nastavka Superlige, sledećeg vikenda, stvari su vrlo predvidljive.

Crvena zvezda samo nekim velikim čudom može da ostane bez novih kvalifikacija za Ligu šampiona, jer gubici već viđenih trofeja poput onog od pre dve sezone nisu nešto što se dešava svaki dan, dok njenom večitom rivalu Partizanu i Radničkom iz Niša, rangiranom između njih, ostaje da se glože oko drugog mesta i nacionalnog Kupa, premda će klub sa „Rajka Mitića“ probati da osvoji dugo čekanu duplu krunu.

Sve je na strani lidera prvenstva. Čak i da distanca u odnosu Nišlije (devet bodova) i komšije (15) ostane na sadašnjim ciframa pre nego što svačiji saldo bude podeljen na pola, posle 30 mečeva regularnog dela takmičenja, realne šanse da Nišlije ili komšije izbiju na vrh su minimalne, skoro teoretske. Ne zato što Zvezdini igrači ne umeju da ustanu na levu nogu ili zbog toga što pogrešne sudijske odluke češće idu u njihovu nego u korist onih s druge strane centra terena već zbog ogromne razlike u kvalitetu. Čak i njen rezervni tim ili bolje rečeno manje korišćeni sastav je koplja ispred superligaške konkurencije, pa trener Vladan Milojević može da dozvoli sebi luksuz da mu na klupi sedi igrač sa godišnjom zaradom od 700.000 evra (Žonatan Kafu). Kolika je finansijska, a sledstveno tome i svaka druga, moć kluba iz LJutice Bogdana 1 ilustruju i sledeće procene uglednog stranog fudbalskog sajta Transfermarkta. NJihov uvid u stanje stvari u našoj ligi kaže da je ukupna tržišna vrednost crveno-belih 52,10 miliona evra, Partizanova upola manja 25,85, Radničkog 10,73 a kompletnog igračkog kadra četvrtoplasiranog Čukaričkog 12,05 miliona u istoj valuti. Prema informacijama pomenutog izvora, prosečna „cena“ fudbalera Zvezde iznosi 1,80 miliona, Partizana 834, Čukaričkog 482, a Radničkog 358 hiljada evra.

– Verovatno smo prejaki za domaće prvenstvo. To je rezultiralo i sa 15 bodova prednosti u odnosu na našeg večitog rivala. Podigli smo i lestvicu očekivanja, u februaru se spremamo za kvalifikacije za Ligu šampiona. Prva utakmica je 8. jula i tim moramo da pravimo u zimskom prelaznom roku. Ne radi se to u junu, tada verovatno nećemo dovoditi nikoga… – ne krije generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić, uz kurtoaznu ogradu da niko ne treba potcenjivati „uspavanog džinu u problemima“, mada je i njemu jasno da Partizan odavno nije imao ovako slabu „svlačionicu“ i neuku upravu.

Novac nije garancija za trofeje, jer da jeste svaka liga bi imala večitog šampiona, ali kao fudbalski čovek Terzić zna da je praktično nemoguće isparirati nekome ko ima čak sedmoricu prvotimaca vrednih više od tri miliona evra (Boaći, Marin, Ben, Stojković, Borjan, Savić, Kafu) i koji je u poslednjem prelaznom roku pazario za (oko) 2 miliona evra. Pa, ni Partizan, čiji najskuplji čovek sa platnog spiska košta 2,75 miliona evra na tržištu (Pantić). Još manje Čukaričkom, s tek dva „milionera“ i Radničkom, bez pojedinca „jačim“ od 900.000 evra.

– Imamo veliki broj kvalitetnih igrača koji imaju ogromnu tržišnu vrednost. To su desetine miliona evra. Ako dođe voda do grla, uvek imate one koje možete da prodate… U ovom momentu imamo stabilno finansiranje, s realnim dugom između 12 i 13 miliona evra, koji je mnogo manji od knjigovodstvenog, ali je on pod kontrolom. Kvalitet i vrednost u igračima su dosta veći nego što je naš ukupan dug – hvali se Terzić, koji je deo predsedničkog mandata u Fudbalskom savezu Srbije proveo u bekstvu, izbegavajući sudski proces u Srbiji zbog sumnji da je zloupotrebio službeni položaj i okoristio se od nekoliko transfera u vreme dok je vodio OFK Beograd, a danas često koristi priliku da istakne zasluge predsednika države Aleksandra Vučića za enormno smanjenje zatečenog duga.

I na drugoj strani Topčiderskog brda svako malo veličaju lik i delo najmoćnijeg političara u novijoj istoriji zemlje, ali to nimalo ne olakšava katastrofalno stanje finansija. Ne možemo da tvrdimo, ali zvuči vrlo logično da su silni crveni kartoni crno-belih na zimskim test utakmicama (5) više plod nervoze zbog besparice nego reperkusija želje za dokazivanjem u borbi za uloge startera.

– Počinjali smo ranije prozivke uvek sa željama, ciljevima i principima koji se nisu menjali. To su borba za titule i želja za pobedom u svim takmičenjima. Zbog silnih nepravdi koje su nas zadesile izgledalo je da i kada nema nade, ima principa. Smatram da treba da ostanu principi, ali i da nada mora da postoji. Ulazimo u novu polusezonu posle nekoliko meseci koji su podložni kritici. I biće tu još nepravde, ali Svevišnji na svakoga stavlja teret koji može da izdrži. Želim vam da nastavite da se borite za trofeje, da vredno radite i da ostvarite uspešne rezultate – poručio je fudbalerima Partizana na startu priprema Milorad Vučelić, predsednik FK i Sportskog društva Partizan, sa zvanjem glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti, javnosti poznat i kao nekada istaknuti funkcioner Socijalističke partije Srbije.

Da li zbog ogromne rupe u budžetu ili i radi ranijih loših iskustava, tek niko od nekadašnjih viđenijih igrača „parnog valjka“ nije prihvatio poziv da oživi karijeru na staroj adresi (Stojković i Tošić se verovatno kaju što su to uradili pre dva leta), a sportskom sektoru je ove zime bila misaona imenica čak i 400.000 evra za potpis Nguena iz Stromgodseta. Prodaja takođe, pa je za „najtraženijeg“ Gomeša stigla i odbijena ponuda od samo 4 (zvanična verzija), odnosno 2 miliona evra (cifra bliža istini). U takvoj konstelaciji snaga mogao bi pre svega da se okoristi Radnički, koji je s dolaskom državnog sekretara u ministarstvu spoljnih poslova Ivice Tončeva za prvog čoveka Upravnog odbora preko noći od dosta zaduženog postao finansijski stabilan klub, s jačim ugledom kod sudija. Možda i Čukarički, čiji status privatnog kluba mnogima bode oči u Srbiji.

Transfer pijaca

Crvena zvezda

* KUPLJENI:

Ivanić (BATE Borisov) 1,3 miliona evra

Vukanović (Napredak) 250.000

Vulić (Napredak) 150.000

Milunović (BATE Borisov) slobodan igrač

Gajić (Bordo) bez obeštećenja

Vidić (Zemun) 140.000

* PRODATI:

Degenek (Al Hilal) 3,6 miliona evra

Krstičić (AEK) 500.000

Srnić (Las Palmas) 400.000

Milić (BATE Borisov) 200.000

Partizan

* DOŠLI:

Ndžaj Stabek (Stabek) slobodan igrač

Georgijević (Ferencvaroš) pozajmica

Bosić (C. zvezda) slobodan igrač

Damjanac slobodan igrač

Babović slobodan igrač

* PRODAT:

Janković (SPAL) 1,8 (pola Olimpijakosu)

Milojevićeva ekipa skuplja od pola lige

Procenjena vrednost Zvezdinog tima veća je više od ukupne cene osam timova Superlige, od 16. mesta na gore. Statističari Transfer marketa izračunali su da svi igrači Dinama (3,65), Bačke (5,20), Radnika (5,30), Mačve (5,33), Proletera (5,68), Zemuna (6,55), Mladosti (6,73) i Rada (7.20) na tržištu (skupa) manje koštaju od kolega iz LJutice Bogdana 1.

Pomeranja od starta

Teško da postoji prvenstvo u Evropi, a verovatno i šire, gde se datumi i termini utakmica redovnije menjaju nego kod nas. Zbog: snega, bojkota religioznog dela navijača, zahteva televizije, policijske procene bezbednosti, evropskih obaveza najboljih sudija… utakmice se svako malo odlažu (neke i po više puta) pa vest o pomeranju 24. kola spada u domen „normalnog“. Samo zato što meč Crvene zvezde i Partizana pada na radni dan (27.2) ovaj i svi ostali mečevi biće odigrani prvog vikenda (2/3.3) iza toga, jer zaboga navijači iz unutrašnjosti neće imati prilike da dođu u Beograd. Kao da nije postojao kalendar u vreme pravljenja rasporeda i kao da neka druga publika neće biti sprečena da gleda svoje timove 6. marta, za kada je predviđeno neplanirano vanredno 25. kolo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari