"Uvođenje pripreme teškog ubistva u Krivični zakonik radi veće bezbednosti građana"

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Dejan Kovačević kaže da su policijski službenici sa dugogodišnjim iskustvom, nakon analize efekata rada i mogućih preventivnih mera koje bi doprinele sprečavanju izvršenja krivičnih dela na teritoriji zemlje, izradili predlog za uvođenje novog krivičnog dela – pripremanje krivičnog dela teško ubistvo.

Dejan Kovačević napominje da u MUP-u smatraju da će uvođenje novog dela u Krivični zakonik doprineti većoj bezbednosti građana.

Navodi da ukoliko se prikupe dokazi koji ukazuju da je određena osoba ili kriminalna grupa pripremala teško ubistvo da treba da budu oštrije kažnjene nego što je to sada slučaj.

"Iako su imali nameru da izvrše teško ubistvo, ali su blagovremeno sprečeni od strane istražnih organa, ovakvi izvršioci se sada mogu jedino procesuirati za blaža krivična dela, što podrazumeva i blaže sankcije", ukazuje Kovačević.

Kovačević navodi da trenutna praksa pokazuje da članovi kriminalnih grupa, koji su otkriveni u pripremi ubistva mogu odgovarati, recimo, za nedozvoljeno nošenje oružja ili držanje eksploziva, što ih mahom ne odvraća od njihove namere da to ubistvo na kraju i izvrše.

Načelnik UKP-a ocenio je kao potpunu besmislicu navode da će na stotine građana završiti u pritvoru na osnovu operativnih saznanja, ističe se u saopštenju MUP-a.

"Prema našem zakonodavstvu, nadležno tužilaštvo vodi istragu, a to znači da policajci postupaju isključivo u skladu sa zahtevom tužilaštva, po čijem nalogu se prikupljaju i dokazi za krivično delo.

"Ukoliko naš predlog bude usvojen i u slučaju pripreme teškog ubistva svi prikupljeni dokazi moraju jasno i nedvosmisleno ukazivati da se radi baš o pripremi teškog ubistva", istakao je Kovačević.

Kovačević je takođe podsetio da je dalje na sudijama da na osnovu prikupljenih dokaza odluče da li postoji osnov za pritvor.

"Smatramo da je reč o predlogu koji će doprineti sprečavanju izvršenja ovakvih teških dela i predstavnici MUP-a će, kministar Nebojša Stefanović i najavio, sa ovim predlogom izaći pred interresornu radnu grupu, koja se bavi izradom predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika", dodao je Kovačević.

"Očekujemo da ga u saradnji sa kolegama iz drugih profesija, sa kojima smo u ovoj grupi, razmotrimo i uvrstimo u predlog izmena Krivičnog zakonika, a zarad ostvarivanja našeg zajedničkog cilja - suzbijanja kriminala i veće bezbednosti naše zemlje", rekao je Kovačević.

Podsetio je da se pomenuta interresorna grupa sastoji od predstavnika Ministarstva pravde, koji su nosioci izrade predloga, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Udruženja tužilaca i sudija, predstavnika advokatske komore, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu i nevladinih organizacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво