Makedonska Vlada sutra ističe NATO zastavu

Zastava NATO sutra će biti podignuta ispred zgrade Vlade Makedonije, koja će se uskoro zvati Republika Severna Makedonija, najavila je makedonska vlada.
Makedonska Vlada sutra ističe NATO zastavu
Foto: Pixabay
Kako se navodi, na svečanoj cermoniji podizanja NATO zastave, koja će početi u 11 sati, govoriće makedonski premijer Zoran Zaev.
 
Sa pročelja zgrade Vlade Makedonije u centru Skoplja jutros je već uklonjen natpis "Vlada Republike Makedonije", u okviru priprema za promenu imena države, čiji će datum biti objavljen u Službenom vesniku.
 
Vlada je najavila da će datum o stupanju na snagu ustavnih amandmana objaviti ovih dana, a očekuje se da bi u Službenom glasniku mogao biti objavljen i danas, nakon što iz Atine stigne informacija da je Grčka ratifikovala Dogovor iz Prespe i Pristipni protokol za NATO.
 
Protokol za pristupanje Makedonije NATO stalni ambasadori zemalja članica su potpisali 6. februara u Briselu, a prva zemlja koja ga je ratifikovala u svom parlamentu je Grčka, koja je to uradila u petak, 8. februara i time ispunila uslove da Makedonija promeni ime. Slovenija je najavila da će taj protokol ratifikovati sutra, a Albanija u četvrtak, a na obe sednice parlamenta prisustvovaće predsednik parlamenta Makedonije Talat Džaferi.
 
Makedonski nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski izjavio je da je Makedonija de fakto postala članica NATO, kada su zemlje članice Alijanse potpisale pristupni protokol. Severna Makedonija će punopravna članica NATO postati kada svih 29 zemalja Alijanse u svojim parlamentima ratifikuju protokol.
  • Gulag

    11.02.2019 18:11
    Bravo Makedonci .
    Mi smo jedini koji su ostali u guberniji .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.