Joksimović i Skot: Srbija je važan činilac regionalne stabilnosti 1Foto: MEI

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom SAD-a Kajlom Skatom o aktivnostima koje se odnose na proces evrointegracija Srbije, efektima i dinamici sprovođenja reformi, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima dve države i ostalim važnim temama.

Kako se navodi u saopštenju, Joksimović je informisala ambasadora o planovima koji se tiču evrointegracija, spoljnopolitičkog prioriteta Srbije. Navela je da očekuje da, tokom rumunskog predsedavanja Savetu EU, Srbija otvori neka od poglavlja za koja se tehnički spremila.

Skot istakao je snažnu podršku koju SAD pružaju procesu evrointegracija Srbije. Sagovornici su se složili da je Srbija postigla značajan napredak u procesu EI, kao i da treba da nastavi sa radom na ispunjavanju kriterijuma za punopravno članstvo u EU – posebno u oblastima vladavine prava, efikasnosti pravosuđa, javnoj administraciji i borbi protv korupcije, navodi se u saopštenju.

Beograd je, zbog želje da se pronađe održivo rešenje, opredeljen za dijalog sa Prištinom i on će, precizirala je Joksimovićeva, biti nastavljen kada se ukine jednostrana odluka o uvođenju taksi na robu iz Srbije. Ona je ocenila da aktivnosti Prištine, ali i nekih drugih u regionu ne doprinose stabilnosti na kojoj Beograd insistira.

Skot je ukazao da je Srbija veoma važan partner SAD i značajan činilac bezbednosti i regionalne stabilnosti. Naveo je da se Vašington zalaže za nastavak dijaloga i pomenuo zajedničko pismo kojim on i ambasador SAD-a u Prištini Filip Kosnet ukazuju na potrebu ukidanja taksi. Skat je ohrabrio Srbiju da nastavi sa kontinuranim doprinosom regionaloij stabilnosti.

Ministarka Joksimović zahvalila je na podršci i pomoći koju SAD, kao važan partner, pružaju Srbiji u procesu EI, posebno kroz konikretne projekte razvoja malih i srednjih preduzeća i lokalne samouprave. Ambasador je podvukao da će Sjedinjene Američke Države, u želji da Srbija postane napredna i razvijena, nastaviti da podržavaju i pomažu proces evrointegracija naše države. Sagovornici su naglasili značaj sredstava koje su SAD do sada opredelile za pripremu Srbije za članstvo u EU, posebno ističući da je reč o bespovratnim sredstvima i teničkoj podršci radi unapređenja standarda.

Joksimovićeva i Skat ocenili su da se odnosi dve države dobri i da postoji iskrena obostrana namera da budu još razvijeniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari