SVE MANJE STANOVA ZA IZDAVANJE U BEOGRADU: "Stan na dan" duplo unosniji od mesečne rente! Zaradi se i do 600 €
Foto: Profimedia

Profit

SVE MANJE STANOVA ZA IZDAVANJE U BEOGRADU: "Stan na dan" duplo unosniji od mesečne rente! Zaradi se i do 600 €

Društvo -

Da bi vlasnik stana mogao time da se bavi, mora da sklopi ugovor s turističkom agencijom i plati proviziju do 10 odsto

Izdavanje stanova na dan postalo je toliko isplativ biznis, naročito u većim gradovima poput Beograda i Novog Sada, da garsonjere u centralnim delovima više niko neće da izdaje za mesečnu kiriju.

Umesto 250 evra, koliko se traži za mesečnu kiriju za garsonjeru u centru Beograda, izdavanjem iste na dan mesečno može da se zaradi više nego duplo.

- Izdavanje stanova na dan nije uticalo na cene zakupa stanova na mesečnom nivou u Beogradu jer su one već duže vreme stabilne. Jedino što garsonjere više niko neće da izdaje na mesec dana, jer ih izdaju za 15 do 20 evra na dan. Na taj način umesto 300 evra, oni zarade 600 evra mesečno - kaže Katarina Lazarević, agent za nekretnine.

foto: Profimedia

Ipak, da bi neko ko ima stan viška mogao legalno da ga kao fizičko lice izdaje na dan, on mora da potpiše ugovor s nekom turističkom organizacijom ili agencijom preko koje će ići sva plaćanja.

- Zakon o turizmu je takav da fizičko lice ne može legalno da se bavi izdavanjem stanova na dan ako nije registrovano, jer to onda spada u rad na crno. Vlasnici stanova zato mogu da sklope ugovor s lokalnim turističkim organizacijama ili agencijama i da sva plaćanja idu preko njih. Agencije obično uzimaju proviziju od 10 odsto, pa od stana koji košta, na primer, 40 evra dnevno, agencija dobija četiri evra i na to plati porez, a vlasnik stana dobije 36 evra. Tih 36 evra vlasniku stana ulazi u godišnji prihod građana, na koji, ako ne pređe neoporezivi iznos od oko 2,3 miliona dinara, ne plaća porez na dohodak - objašnjava Aleksandar Seničić iz Asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

foto: Marina Lopičić

On ističe da ukoliko vlasnik stana sam pronalazi gosta, onda ga on i prijavljuje u MUP i u tom slučaju s agencijom ugovara proviziju od pet odsto.

- U praksi, vlasnicima stanova agencije služe samo da bi se pokrili zakonski. Vlasnik sam traži goste, dočekuje i ispraća, a samo novac prolazi preko agencije - ističe Seničić i dodaje da ne postoje podaci koliko se stanova u Srbiji izdaje na dan.

Brojke 50.000 do 150.000 dinara iznosi kazna za ilegalno izdavanje stanova 2.375.136 dinara iznosio je neoporezivi iznos prihoda za 2018. 700 stanova u Novom Sadu izdaje se na dan

(Kurir.rs/ S. T. Foto: Profimedia, Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja