Najnovije vesti
Vesti Politika
Dekan Pravnog fakulteta: Vidojkovićeve optužbe s protesta su za krivično gonjenje

Dekan Pravnog fakulteta: Vidojkovićeve optužbe s protesta su za krivično gonjenje

Optužbe pisca Marka Vidojkovića na račun Pravnog fakulteta izgovorene na protestu "Jedan od pet miliona" u Beogradu, ozbiljne su i olako izrečene bez navođenja bilo kakvih dokaza i podložne su krivičnom gonjenju, navodi se u saopštenju dekana Pravnog fakulteta u Beogradu prof. dr Zoran Mirković koje je dostavljeno Tanjugu.

zoran mirkovic foto tanjug_zoran zestic Foto: Zoran Žestić / Tanjug
zoran mirkovic foto tanjug_zoran zestic

- Obraćam se javnosti u nameri da zaštitim ugled i čast Pravnog fakulteta kao institucije, njegovih profesora i saradnika i preko 52.000 diplomiranih pravnika, kao i svih članova akademske zajednice, od ovakvih neutemeljenih, nedoličnih i štetnih izjava - navodi dekan Mirković i dodaje da je "pisac Vidojković, nedostatkom elementarne pristojnosti, svojim vulgarnim rečnikom i gestikulacijom, govorio isključivo o sebi, a ne o drugima".

On podseća da Univerzitet u Beogradu i Pravni fakultet imaju dugu istoriju preko dva veka, da na Pravnom fakultetu predaju 33 redovna i 23 vanredna profesora, 26 docenata, tri nastavnika stranog jezika, 14 asistenata i pet saradnika u nastavi i da su oni vrhunski stručnjaci u svojim naučnim oblastima.

Marko Vidojković
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
Marko Vidojković

- Pravni fakultet ima izuzetan ugled u međunarodnoj akademskoj zajednici. Naši profesore drže predavanja na stranim fakultetima, učestvuju na naučnim skupovima, objavljuju radove u prestižnim svetskim naučnim časopisima - navodi se u saopštenju.

Mirković skreće pažnju i na to da fakultet, imajući u vidu tešku materijalnu situaciju u društvu, stipendira iz sopstvenih sredstava 100 najboljih studenata slabijeg materijalnog stanja, te da se na Fakultetu neguje zdrava univerzitetska sredina, za koju je kao i za svaku drugu sredinu, normalno da se ljudi oko nečega ne slažu.

- Uprava Pravnog fakulteta u svom postupanju ne pravi razliku između onih koji nešto potpišu i onih koji te ne učine - navodi Mirković.

On istovremeno apeluje na govornike da prilikom obraćanja ne govore neistine, ne vređaju, jer je to nekulturno, protivno građanskim vrednostima i kažnjivo po Krivičnom zakoniku.

- Podsetio bih sve nas da pripadamo pravnoj tradiciji, čija je pravna pravila postavio rimski pravnik Ulpijan i koja glase: Pošteno živeti, nikoga ne vređati i svakome dati ono što mu pripada - zaključuje Mirković.

Protest u Beogradu
Foto: RAS Srbija
Protest u Beogradu

Pišac Marko Vidojković, u subotu na protestu u Beogradu, rekao da je „Pravni fakultet "leglo neverovatnih smradova, neverovatnog ološa, i što je paradoksalno leglo kriminala... da ima mnogo antiheroja, kretena... i kako se ono kaže... nije bitno"“.

- Predsednik Srbije, koji tvrdi da je najbolji student Pravnog fakulteta, ide okolo i objašnjava da je sve super, on koji je prekršio ne znam koliko zakona i koliko to radi svakodnevno. Mi smo njegovi taoci. Kada ovaj kosmar prođe, videćemo da ništa nije ostalo od ove zemlje. Gde god se okrenemo je kriminal, zločin i nepravda. Crna knjiga ove vlasti imaće na hiljade strana - naveo je on i pozvao okupljene da krenu u šetnju - rekao je Vidojković tada, dodavši da mu sve ovo deluje kao košmar.