11. februar  2019. 13.39  →  23.16 | Izvor: Tanjug, FoNet, RTV

Epidemija gripa u Srednjem Banatu, veće interesovanje za vakcinaciju

ZRENJANIN -

Prisutnost gripa je registrovana u Srednjobanatskom okrugu, a epidemija je na uobičajenom nivou za ovo doba godine. Kretanje virusa Zavod za javno zdravlje redovno prati.

video icon

Tokom ove sezone u Srbiji je registrovana cirkulacija dva tipa virusa gripa, a ono što je bitno napomenuti oba tipa virusa nalaze se u vakcini protiv sezonskog gripa, čija distribucija je započeta još u oktobru.

prehlada grip kijavica bolest

Dr Radivoj Filipov Zavod za javno zdravlje Zrenjanin kaže: 

"U našem okrugu je sada izolovan tip virusa A H1N1 koji je inače dominantan, u najvećem broju uzoraka upravo je pronađen ovaj tip virusa. A što se tiče vakcine protiv gripa u našem okrugu distriburano je nešto više od 7000 doza i mogu da kažem da je interesovanje za vakcinaciju protiv gripa kod naših sugrađana iz godine u godinu sve veća".

U Srednjem Banatu registrovan je nizak nivo aktivnosti gripa koji je u tendenciji rasta, a najviše je pacijenata školskog uzrasta. Mnogi sugrađani preventivno deluju u cilju izbegavanja gripa.

Savet lekara jeste da se izbegavaju zatvoreni prostori gde se okuplja veći broj osoba, da se redovno koriste maramice i obrati posebna pažnja na higijenu ruku. Za one koji su već dobili grip savet je da bolest odleže kod kuće kako bi izbegli moguće komplikacije.

U Srbiji 85.000 ljudi sa oboljenjima sličnim gripu

U Srbiji je prijavljeno 84.969 građana sa oboljenjima sličnim gripu i 15 umrlih od posledica virusa grupa, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Kako je objavljeno na sajtu Instituta, od 28. januara do 3. februara registrovana su 15.732 slučaja oboljenja sličnih gripu. Najveći broj obolelih u Srbiji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi do četiri godine.

Prema podacima Instituta, epidemija gripa do sada je prijavljena na teritoriji grada Niša i na području Pirotskog i Zlatiborskog okruga.