DAČIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Vlast koja ima ovakvu opoziciju nema razloga da brine za svoju budućnost
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

stav lidera socijalista

DAČIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Vlast koja ima ovakvu opoziciju nema razloga da brine za svoju budućnost

Politika -

Šef SPS kaže da ogovaranje svoje zemlje nikada ništa dobro nikome nije donelo i da oni koji mrze vlast ne bi trebalo da mrze i svoju državu

BEOGRAD - Vlast koja ima ovakvu opoziciju nema razloga da brine za svoju budućnost, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i lider SPS Ivica Dačić.

Dačić je rekao da glumci i javne ličnosti imaju pravo da iznose svoje mišljenje i govore na protestima širom Srbije i da o tome ne treba polemisati, ali da postoje političke stranke koje pokušavaju da zloupotrebe proteste.

Ocenio je i da predstavnici opozicije kritikuju aktuelnu vlast, čak i u svetu, a nemaju nikakav program ni plan ni o najvažnijim pitanjima, poput Evropske unije i Kosova i Metohije.

"Koja su to inovativna, kreativna rešenja koja su ponudili? Nisu mogli da ih pokažu ni u vreme kada su bili na vlasti, ne verujem da tu nešto novo može da se desi", naveo je Dačić.

Kaže da ogovaranje svoje zemlje nikada ništa dobro nikome nije donelo i da oni koji mrze vlast ne bi trebalo da mrze i svoju državu.

"Antisrpska histerija konstanta hrvatske politike"

Dačić je danas, govoreći o napadu na srpske vaterpoliste u Splitu, rekao da je opasno stvarati antisrpsku histeriju koja, kako je dodao, postaje konstanta hrvatske politike.

On je rekao da je velika odgovornost na onima vode državu i političke stranke da osude nasilje i ne stvaraju atmosferu linča jer u suprotnom, podstiču druge ljude da se ponašaju tako.

"Ako stvarate atmosferu linča, nasilja, pretnji i uvreda za sve one koji ne misle isto, vi onda na neki način podstičete ljude da se i u praktičnim stvarima tako ponašaju... mislim da svi zajedno imamo odgovornost da stvaramo atmosferu međusobne tolerancije", rekao je Dačić.

On je pozvao sportske saveze ili bilo koje javne institucije da se obrate Ministarstvu spoljnih poslova kada imaju nastupe u inostranstvu gde misle da im bezbednost može biti ugrožena, kako bi ministarstvo od tih država tražilo adekvatnu zaštitu.

Kako je dodao, u ovom slučaju to nisu učinili ni vaterpolo klub, ni Vaterpolo savez.

On je naveo da trenutna unutrašnja politička situacija ne može da ugrozi političku stabilnost, već da se stvara klima u kojoj je pravilo političkog delovanja predstavnika opozicije u inostranstvu da govore sve najgore o srpskoj vlasti.

"Sporazum sa narodom podseća na neka prošla vremena, u tom papiru koji su napravili za narod nema odgovora na najvažnija pitanja, a to su ih (Djilasa i Jeremića) i pitali u Briselu - o evropskim integracijama i Kosovu", naglasio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track