POSLE HAPŠENJA SUPRUGA ZBOG MITA: Direktorka Vinče spremna na ostavku

V. C. S.

11. 02. 2019. u 09:02

Dr Milica Marčeta Kaninski odlučila da, posle hapšenja supruga Slavka Karića, napusti vođenje Instituta za nuklearne nauke

ПОСЛЕ ХАПШЕЊА СУПРУГА ЗБОГ МИТА: Директорка Винче спремна на оставку

Dr Milica Marčeta Kaninski sa mužem Slavkom Karićem / Foto Sajt Pištaljka/Institut "Vinča"

GUŽVA u Institutu za nuklearne nauke “Vinča” se ne stišava. Direktorka dr Milica Marčeta Kaninski, čiji je suprug Slavko Karić, zajedno sa Brankom Spajićem, uhapšen prošle nedelje, podneće tokom nedelje ostavku Upravnom odboru, saznaju “Novosti” iz izvora bliskih Institutu.

U Institutu se, kako saznajemo, trenutno nalazi budžetska inspekcija, a nešto više od mesec dana nadzor je vršio i državni revizor, ali za period 2017. godine, kada Marčeta Kaninski još nije bila direktor.

Iako je direktorka “Vinče” već duže vreme u centru pažnje javnosti zbog optužbi za nepotizam i druge mahinacije, inicijalna kapisla za ostavku bila je hapšenje njenog supruga, inače direktora Tehničke operative, i Spajića, direktora Centra za motore u Institutu. Njima se na teret stavlja trgovina uticajem. Kako je MUP saopštio u petak, osumnjičeni su navodno od jednog zaposlenog tražili i uzeli 4.000 evra, kako bi posredovali da ne bude premešten sa svog radnog mesta, gde je ostvarivao značajne novčane bonuse. Spajić je uhapšen prilikom primopredaje novca u jednom tržnom centru u Beogradu.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio im je u nedelju pritvor do 30 dana da ne bi uticali na svedoke. Na ovo rešenje osumnjičeni mogu da ulože žalbu u roku od tri dana.

Marčeta i njen suprug našli su se u žiži pre izvesnog vremena, kada je ona sprovela novu sistematizaciju u Institutu, na šta je upozorio sajt “Pištaljka”. Ukinula je nekoliko radnih mesta i spojila ih u jedno, da bi ga dodelila svom suprugu. Uz novo radno mesto, Karić je dobio i platu od 270.000 dinara, za čitavih 100.000 više nego ranije. Direktorka je navodno plate povećala i bratu i sestri svog supruga, koji takođe rade u Institutu, kao i drugim zaposlenima u administraciji, što je izazvalo revolt naučnika.

- Moj nevenčani suprug je bio direktor Tehničke operative, kojoj sam pripojila još tri organizacione jedinice, koje su, zbog lošeg poslovanja, bile zapuštene i pred gašenjem. On je popravio poslovanje tih jedinica - objasnila je tada direktorka za “Novosti”.

Na nedavnoj sednici UO Instituta, u dogovoru sa Ministarstvom prosvete i nauke, pokrenuto je i pitanje formiranja novog pravilnika o platama, kao i reogranizacije Instituta.

IZDVAJANjE

LABORATORIJA za atomsku fiziku (LAF) podnela je početkom godine Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja molbu da se izdvoji iz Instituta zbog direktorke. U Ministarstvu je tada potvrđeno da će zbog usvajanja novog Zakona o nauci biti neophodna reorganizacija “Vinče”, jer su neki njeni sektori naučni, drugi tržišni, a treći kombinovani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Leštanac

11.02.2019. 15:10

Još bi trebalo mnoga hapšenja da se dogode na teritoriji grada Beograda. Pečelo se predsednikom opštine, sada zbog budžeta u Institutu, mislim da bi sledeće trebalo da bude u gradskom sekretarijatu obrazovanja.

Драган Јовановић

11.02.2019. 17:11

Питам се да ли су ово двоје "дивних, младих и пословних људи" чланови СНС-а или неке друге политичке странке?

gledalac

11.02.2019. 18:12

Nesrećnim sticajem okolnosti (direktivom odozgo), na čelo prestižnog naučnog Instituta došli su ovi "motorni kriminalci". Raspikuće Vinče, uterivači straha, alavi, bezobzirni i toliko glupi da, kao Boni i Klajd, padaju na ulici.

MILO DIMICH

12.02.2019. 15:24

zbog zaštite lopova, prevaranta i kriminalaca drma nam se tlo i podneblje.kao u kini.dozivotna robija