Najnovije vesti
Vesti Svet
Sančes: Kao opozicionar bio sam uz Rahoja zbog Katalonije

Sančes: Kao opozicionar bio sam uz Rahoja zbog Katalonije

Španski premijer Pedro Sančes poručio je političkim protivnicima koji su danas na protestu u Madridu tražili njegovu ostavku, da je on dok je bio opozicioni lider podržavao tadašnjeg premijera Marijana Rahoja po pitanju situacije u Kataloniji.

Pedro Sančez Foto: Twitter / screenshot
Pedro Sančez

Ranije danas više desetina hiljada ljudi protestovalo je u Madridu protiv Sančesovog predloga o pokretnju dijaloga radi ublažavanja političkih tenzija u Kataloniji. Predsednik Narodne partije Pablo Kasado pozvao je birače da kazne Sančesove socijaliste na evropskim lokalnim i regionalnim izborima u maju, prenosi AP.

Foto: Sky News / screenshot

Sa druge strane, na skupu socijalista na severu Španije Sančes je poručio da sada kao premijer "uvek uz poštovanje ustava, pokušava da reši nacionalnu krizu kojoj je doprinela Narodna partija" čiji je Rahoj bio lider.

On je rekao da jedinstvo Španije znači ujedinjene Špance a ne njihovo konfrontiranje "kao što to desničari danas rade na trgu u Madridu".

Sančes, koji je na mesto premijera izabran u junu prošle godine, ina čelu je manjinske vlade i ima svega četvrtinu mesta u parlamentu i u vladavini se oslanja na stranke Podemos, katalonske nacionalističke stranke i manje stranke.