Najnovije vesti
Vesti Društvo
SUMNJA SE DA JE DETE UMRLO OD GRIPA Preminuli dečak (2) iz Čačka imao sestru bliznakinju, roditelji godinama iščekivali potomstvo

SUMNJA SE DA JE DETE UMRLO OD GRIPA Preminuli dečak (2) iz Čačka imao sestru bliznakinju, roditelji godinama iščekivali potomstvo

Trogodišnji L. R. bio je na tri pregleda kod pedijatra pre nego što kobnog dana, 8. februara, primljen na dečje odenjenje Opšte bolnice u Čačku, gde je u jutarnjim satima preminuo.

Lazar i sestra foto privatna arhiva Foto: Privatna arhiva
Lazar i sestra foto privatna arhiva

Dečak je na prvi pregled doveden prošlog ponedeljka jer je imao visoku temperaturu. Pregled je izvršila izabrani lekar Dečjeg dispanzera, po čijem je uputu obavljena laboratorijska analiza. Ispostavilo se da je laboratorijski nalaz bio uredan.

- Dogovoreno je da dete dođe 7. februara na novu kontrolu. Roditelji su u međuvremenu, 6. februara, samoinicijativno sina odveli kod pedijatra u bolnicu. Dete je pregledano, a laboratorija je ponovo bila mirna. Pošto je povišenu temperaturu dobila i dečakova sestra bliznakinja, oboje dece dolaze na kontrolu zakazanu za 7. februar, na kojoj ništa drugo sem visoke temperature nije konsatovano. Deca su bila u stabilnom stanju - kaže direktor Doma zdravlja u Čačku dr Aleksandar Pajović.

Majka sa blizancima
Foto: Privatna arhiva
Majka sa blizancima

Dečaku je, međutim, bilo sve lošije. Majka je u petak uveče primetila da su mu prsti postali modri, pa ga je ekspresno odvela u bolnicu, gde je odmah primljen na dečje odeljenje. Preminuo je u 5:40 i pored svih napora pedijatara i anesteziologa da mališanu spasu život.

Zbog tragičnog slučaja, juče su u Domu zdravlja i Opštoj bolnici boravili predstavnici inspekcije Ministarstva zdravlja i, prema prvim nalazima, zdravstveni radnici preduzeli su sve neophodne mere koje su propisane procedurom.

Ilustracija
Foto: RAS Srbija
Ilustracija

L.R. je dete prevremeno rođeno iz vantelesne oplodnje. Na rođenju je imao svega 1.450 grama. I pored toga, dete je na početku dobro napredovalo, ali nakon nekoliko meseci krenule su komplikacije sa respriratornim organima, zbog čega je dete lečeno u Institutu za neonatologiju i Institutu za majku i dete, pošto je ustanovljeno da boluje od bronhijalne astme.

Iako se pojavila sumnja da je dete imalo upalu pluća i da, navodno, nije adekvatno lečeno, lekari sa kojima smo razgovarali su izričiti u stavu da to ne odgovara istini, pošto bi labaratorijski nalazi to svakako pokazali.

Rade i Radica, roditelji preminulog L.R, dugi niz godina bezuspešno su pokušavali su da dobiju dete. Nije bilo srećnijih od njih dvoje kada su 2016. u procesu vantelesne oplodnje dobili blizance, dečaka i devojčicu.

- Skrhani su od bola. Sve se iznenada dogodilo, niko ne može da shvati da dečaka više nema. Mislili su da je običan virus, a evo šta se dogodilo. Majka gleda u nebo I pita: ‘’Zaštu’’. Tuga jedna - rekao je blizak porodični prijatelj nesrećnih roditelja.

Dečakova sestra bliznakinja, koja je iz predostrožnosti bila primljena u čačansku bolnicu, u dobrom je stanju, pa je nakon detaljnih pregleda puštena na kućno lečenje.

Blizu 4.000 obolelih za mesec dana

- Kada je reč o Klinici za dečje interne bolesti, trenutno je ukupno hospitalizovano osmoro dece. Za sve novoprimljene poslati su uzorci krvi na analizu i čekaju se rezultati. Opšte stanje pacijenatat je dobro - ističu u KC Niš.

Od početka sezone gripa, od komplikacija je na Infektivnoj klinici u Nišu preminulo pet osoba. Broj obolelih od sredine januara do danas je blizu 4.000.

Vakcina, ilustracija
Foto: Ilustracija / Promo
Vakcina, ilustracija

Vakcine najbolja prevencija

U Nišu je vakcinu protiv gripa priminulo 20 odsto više građana nego prošle godine. Lekari podsećaju da je najbolji način prevencije upravo vakcina protiv gripa koju građani mogu besplatno dobiti u Domu zdravlja.