Najnovije vesti
Vesti Društvo
NOVI INCIDENT NA PRUZI KOD NIŠA Iskliznuli vagoni sa fosfornom kiselinom

NOVI INCIDENT NA PRUZI KOD NIŠA Iskliznuli vagoni sa fosfornom kiselinom

Između železničkih stanica Matejevac i Svrljig, na pruzi Nišš - Zaječar noćas u 00.35 sati, iskliznulo je pet vagon-cisterni tovarenih fosfornom kiselinom. Cisterne, sa po jednom osovinom, se nisu prevrnule i nema opasnosti po stanovnišštvo i žživotnu sredinu, saopštile su "Infrastrukture ŽŽeleznice Srbije".

NIS04 Vagoni sa fosfornom kiselinom iskliznuli kod Jasenovika foto Branko Janackovic Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
NIS04 Vagoni sa fosfornom kiselinom iskliznuli kod Jasenovika foto Branko Janackovic

Reč je o cisternama koje su se nalazile u sredini teretnog voza broj 52792, prevoznika "Srbija Kargo", koji je saobraćao iz Prahova za ŠŠabac, navodi se u saopšštenju.

Foto: Branko Janačković / RAS Srbija

Kako se dodaje, komisija Žželeznice izaššla je na lice mesta i precizno će utvrditi uzrok vanrednog događaja.

- Uzrok ovog iskliznuća nije stanje žželezničke infrastrukture, koja je upravo na ovom mestu sanirana tokom 2018. godine - pišše u saopšštenju.

- Infrastruktura ŽŽeleznice Srbije napominje da nijedna od cisterni nije prevrnuta već su samo delimično iskliznule iz koloseka. Navodi se i da cisterne nisu ošštećene i da nema nikakvih curenja, kao i da nema ugrožžavanja stanovnišštva i žživotne sredine.

Rašščišćavanje pruge je počelo jutros u četiri časa, a očekuje se da ce saobraćaj na ovom delu pruge ponovo biti uspostavljen u narednih 24 sata.

Podsećamo, pre samo dve nedelje slična nesreća se dogodila kada su se prevrnule dve od 14 cisterni iz vozne kompozicije koje su prevozile tečni amonijak. Nesreća se dogodila nadomak sela Jasenovik na pruzi Niš- Zaječar. Tom prilikom su evakuisani svi meštani Jasenovika, njih oko 350.