VIDEO: Nova istraga o misterioznoj smrti planinara u Djatlovom prolazu

Iz Kancelarije ruskog državnog tužioca saopštili su da obnavljaju istragu misteriozne smrti devetoro mladih planinara koji su poginuli pre 60 godina na Uralu.
Portparol kancelarije Aleksandar Kurenoi rekao je ovih dana da će istražiti nikad razjašnjenu stravičnu smrt ovih ljudi u Djatlovom prolazu, te da se nada kako će konačno doći do odgovora koji su do danas ostali nepoznati, javlja Radio slobodna Evropa. Kako je rekao, uprkos mnogim teorijama, a potoji ih čak 75, tužioci veruju da je razlog misterioznih smrti verovatno lavina ili velika snežna oluja. 
 
Planinski prolaz Djatlov na severu masiva Ural krajem pedesetih pokazao se kao fatalan za devet iskusnih sovjetskih planinara. Sedam muškaraca i dve žene umrli su pod nerazjašnjenim okolnostima u noći između 1. i 2. februara. 
 
Studenti Politehničkog instituta iz Jekaterinburga bili su iskusni planinari, svi su imali 2. kategoriju penjača, a nakon ovog putovanja i savladane planine Otorten trebalo je da dobiju najvišu, 3. kategoriju. 
 
Otorten na jeziku naroda Mansi koje na planini obitava znači 'ne idite tamo', ali to nije uplašilo mlade planinare pod vođstvom Igora Djatlova. Kada su došli u maleno selo Vizhai na samom rubu divljine, domaćini su im pričali priče o lovcima naroda Mansi koji su redovno nestajali na planinskom prelazu koji su prozvali 'planinom smrti'. Jedan planinar, Juri Judin, dobio je dizenteriju i bio je prisiljen da ostane u selu. 
 
Nakon nekoliko dana penjanja uhvatila ih je snežna oluja i bili su prisiljeni da naprave kamp i tamo se zadrže. Upravo zato niko u njihovom sportskom klubu nije bio zabrinut što se nisu vratili u roku. Međutim, kada su punih osam dana premašili termin, Judin se zabrinuo, kao i članovi porodice planinara pa su organizovane potrage. 
 
Kolege iz kluba nisu pronašle prijatelje pa je mobilisana i vojska i helikopteri. Kada je pronađen kamp postalo je jasno da je sablasno prazan, kao i da je neko nožem presekao zadnji deo šatora kako bi mogli da pobegnu iz njega. U šatoru su ostale zalihe hrane, skije i topla odeća.  
 
Sledili su tragove u snegu koje su napravili bosonogi planinari, trčeći u nepoznatom smeru na temperaturi -22. Na ivici šume uskoro su pronađena dva muškarca u donjem vešu, smrznuta. Zapalili su malu vatru ali im to nije pomoglo. Još tri tela, među njima i Djatlovo, pronađena su na putu nazad ka šatorima. 
 
Meseci su prošli i proleće je došlo kada su pronađena tela ostala četiri planinara. Bili su toplo odeveni u odeću svojih prijatelja koji su pronađeni na ivici šume u donjem vešu. Čini se kako su bili van šatora kada su napadnuti, ali zašto su nosili tuđu odeću? Izvađene su im oči, iščupani jezici, razbijena rebra i nagnječen mozak iako spoljašnjih povreda nisu imali.  
 
Autopsija je pokazala da su izloženi nekom radioaktivnom materijalu, što vlasti nikada nisu htele da komentarišu.  
 
"Jaka sila koju planinari nisu uspeli da savladaju" - piše u službenom dokumentu nakon zatvaranja istrage samo mesec dana nakon pronalaska poslednja četiri tela, i uprkos svim neodgovorenim pitanjima. Čitavo područje je bilo zatvoreno za javnost i planinarenje pune tri godine. 
 
Glavni inspektor Lev Ivanov kasnije je rekao kako su planinu te godine nadletale sjajne sfere i da je on 'uveren kako je reč o vanzemaljcima'. Vlasti su nudile odgovore poput lavine snega, napada medveda ili ubistva od strane Mansi lovaca, ali tokom godina događaji na planini fascinirali su brojne teoretičare zavere. 
 
Lavina čak i nije nemoguće objašnjenje jer dezorijentisani planinari često skidaju odeću zbog toga što im mozak šalje signale da su u plamenu i gore (iako se u stvari smrzavaju), ali to ne objašnjava ostale misterije poput povreda, radioaktivnosti i nošenja tuđe odeće.
 
Brojne knjige, filmovi, priče i dokumentarci pisani su i snimani o incidentu na planinskom prelazu Djatlov. Vanzemaljci, tajna testiranja infrazvukova od strane sovjetske vojske, američki tajni agenti pa čak i uralski ekvivalent Jetiju - Menk - već se decenijama spominju kao potencijalni odgovori na pitanje - šta se dogodilo sa devet planinara na prelazu koji danas nosi ime vođe ekspedicije. 
 
  • puffy

    10.02.2019 15:44
    @cicvara
    Ruska armija testira nuklearne bombe i nisu znali za izvidjace. Shellshock ili ti panika od eksplozije bombe je najverovatnije ih je uspanicila pa su goli bezali. Moza su videli svetlost, pomislili vanzemaljci pa eto jos vece panike i bezanije. Temperature u minusu plus opekotine.
  • Cicvara

    10.02.2019 09:47
    Aaaaaa! Kako me nerviraju terorije zavere!
    Na livadi (gola ledina podnagibom od 15 stepeni) ih ne može ubiti lavina već vodka. Alkohol na -22 napravi šou u glavi sa sve halucinacijama.
    Planinari nisu bili osakaćeni živi, već su nakon smrti životinje počele da ih razvlače, budući da su par meseci bili na otvorenom.
    Radioaktivnost ne potiče od eksperimenata, već od prirodne radioaktivnosti, koja doslovce pada po svemu - šumi, krovovima, zemlji, snegu... Pitajte u Nuklearnim objektima Srbije.
    Imali su različitu odeću jer su je skidali sa umrlih drugara i oblačili.
    Postoji sasvim prihvatljiv izveštaj o tome, ali on nije dovoljno uverljiv ljudima koji u svemu vide vanzemljake...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.