Najnovije vesti
Vesti Politika
VACIĆ PONOVO "BRILJIRA": "Ja sam pacifista" reče čovek koji poziva na rat, veliča ubice i UPOREĐUJE SEBE SA TRAMPOM

VACIĆ PONOVO "BRILJIRA": "Ja sam pacifista" reče čovek koji poziva na rat, veliča ubice i UPOREĐUJE SEBE SA TRAMPOM

Posle filma o sebi, veličanja osuđenog ubice premijera Zorana Đinđića, pozivanja na rat i mobilizaciju, ultranacionalista i vođa "Srpske desnice" Miša Vacić ponovo šokira. Ovoga puta veličao je osuđene ratne zločince poput Ratka Mladića, a sebe uporedio sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Miša Vacić Foto: TV Prva / screenshot
Miša Vacić

Ludo, da luđe ne može biti, pomisliće neko ko nije upoznat sa Vacićevim "likom i delom". Sa druge strane, možda i nije toliko čudno, imajući u vidu da Vacić u svom delovanju neretko ima javnu ili prećutnu podršku državnih organa za svoje delovanje, što je pre nekoliko dana dokazao i ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zoran Đorđević.

On je iz prvog reda gledao film prozaičnog imena "Miša", a društvo mu je pravilo još nekoliko državnih i gradskih funkcionera, ali i nadrilekar Miroljub Petrović, protiv koga se vodi predistražni postupak nakon što su dve osobe preminule nakon njegovog "lečenja".

O svemu tome Vacić je govorio u jutarnjem programu TV Prva, gde je objasnio da mu je Đorđević prijatelj, da je haški osuđenik Ratko Mladić srpski junak, da je on sam pacifista, i da napad na LGBT prostorije nije nasilje....

- Namerno sam etiketiran godinama samo zato što sam rekao da sam protiv gej parade - kazao je on, objasnivši da jučerašnji "napad na LGBT prostorije nije nasilje u poređenju sa fizičkim nasiljem, jer su samo šutnuli dva puta vrata".

Govoreći o filmu "Miša", Vacić kaže da je reč o dokumentaracu od oko pola sata, i da je snimljen u "produkciji grupe nezavisnih novinara". Međutim, nije tačno znao da kaže ko je autor, osim da je reč o "novinarki Tini sa televizije Stara ili Nova Pazova".

Na pitanje otkud ministar Đorđević na premijeri filma o njemu, i da li to znači da je Vlada podržala film, Vacić odgovara da je ministar njegov prijatelj.

- Imao sam pravo da povedem neke svoje prijatelje. To nije vladin film... i ne znam u kom drugom svojstvu bi on mogao da dođe - objasnio je Vacić.

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Vacić je kazao i da "nikada nikome nije pretio", iako je osuđivan zbog različitih krivičnih dela, od širenja diskriminacije protiv pripadnika LGBT populacije, preko držanja oružja, do ometanja službenih lica u obavljanju dužnosti.

Pacifista koji veliča lik i delo Mladića i Kradžića

Nije štedeo reči hvale i za osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

- Za mene je Ratko Mladić srpski junak. To što je on osuđen u Hagu ništa ne znači, čeka se ponovna presuda, oborena je prva. Mislim da je i za Karadžića (Radovana) i Mladića moguća oslobađajuća presuda - kaže Vacić.

Foto: N. Mihajlovć / RAS Srbija

Ipak, jedan od najupečatljivijih momenata bila je paralela koju je napravio sa američkim predsednikom Donaldom Trampom sa kojim, prema spostvenim rečima, ima više sličnosti nego razlika.

- Čovek koji je bio milioner i nije se slagao sa Klintonom i rešio da uđe u politiku tihom većinom. Radnička klasa, ljudi koji idu u crkvu, idu na posao, oni su glasali za njega - rekao je Vacić, dodavši da je njegova sličnost sa Trampom to što su i njega optuživali da je seksista, rasista, fašista, ksenofob, ali je razlika samo u tome što on nije milioner.