Dostupni linkovi

Pariz: Povlačenje ambasadora u Rimu je važno upozorenje


France - protesters wearing yellow vests who gather on the Champs-Elysees Avenue, Dec8th2018
France - protesters wearing yellow vests who gather on the Champs-Elysees Avenue, Dec8th2018

Francuska je danas nastavila da vrši pritisak na Italiju posle povlačenja ambasadora u okviru najvećeg diplomatskog spora dve zemlje od Drugog svetskog rata, dok su poslovni ljudi iz obe zemlje tražili smirivanje tenzija.

Portparol francuske vlade je rekao da je povlačenje ambasadora privremeno, ali da šalje važan signal savezničkoj zemlji da se ne meša u unutrašnja pitanja.

Francuska i Italija su osnivači Evropske unije i njihov nesvakidašnji spor odzvanja kontinentom u vreme rasta tenzija između nacionalističkih i proevropskih snaga.

Portparol francuske vlade Benžamin Grivo rekao je za radio Europe-1 da je povlačenje ambasadora izazvano višemesečnim "neosnovanim napadima" italijanskih vicepremijera Luiđija di Maja i Matea Salvinija koji su kritikovali ekonomsku i migrantsku politiku francuskog predsedika Emanuela Makrona.

Glavni razlog krize je, međutim, izgleda bio Di Majov sastanak u Francuskoj ove nedelje s članovima pokreta "Žutui prsluci" koji žele da učestvuju na izborima za Evropski parlament.

Italijanski ministar spoljnih poslova pokušao je da ublaži krizu posle jučerašnjeg povlačenja francuskog ambasadora, ali je ministar saobraćaja Danilo Tonineli rekao da bi populistilčki pokret Pet zvezdica mogao da ponudi "Žutim prslucima" tehničku podršku.

Spor vlade dve zemlje se odrazio i na poslovni svet, budući da su te dve zemlje jedne od najvećih trgovinskih partnera, kao i druga i treća privrede u evrozoni.

Italijanski poslovni lobi Konfindustria i francuska organizacija Medef su u pismima svojim predsednicima pozvali na "konstruktivan dijalog" za rešavanje spora, za koji su ocenili da nije samo bilateralno pitanje u Evropi, već da bi mogao da ugrozi poziciju Evrope u svetu.

Portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova rekla je Asošiejtid presu da je povlačenje ambasadora "nezabeležen gest prema evropskoj državi koji ima za cilj da jasno stavi do znanja da postoje stvari koje se ne rade između dve susedne zemlje, prijatelja i partnera unutar Evropske unije".

XS
SM
MD
LG