Najnovije vesti
Vesti Politika
Zašto Inicijativa "Ne davimo Beograd" NIJE POTPISALA opozicioni Sporazum sa narodom

Zašto Inicijativa "Ne davimo Beograd" NIJE POTPISALA opozicioni Sporazum sa narodom

Inicijativa Ne davimo Beograd nije potpisala opozicioni dokument "Sporazum s narodom", ispod koga su svoje potpise stavili osnivači Saveza za Srbiju, Pokret slobodnih građana, i drugi.

Ne davimo Beograd Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija
Ne davimo Beograd

Na pitanje zbog čega je doneta odluka da se ne stavi potpis na dokument koji je novi korak u pravcu ujedinjanja stranaka i pokreta opozicionog karaktera, iz Inicijative kažu da se slažu sa svime navedenom u Sporazumu, ali smatraju da će ovakvim postupkom dati bolji doprinos borvi protiv trenutne vlasti.

Sporazum sa narodom potpisnici će ponuditi predstavnicima protesta "1 od 5 miliona", ali i ostalim građanima Srbije, i spremni su da prihvate svaki sud javnosti – politički i moralni. Dogovoreno je i da ovaj dokument ostane otvoren za pristupanje drugih potpisnika, te da će se nastaviti zajednički protesti širom Srbije do ispunjenja svih zahteva. Sve detalje Sporazuma sa narodom, koji je objavljen u sredu, možete pročitatati u posebnoj vesti.

Ne davimo Beograd Radomir LAzović
Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija
Ne davimo Beograd Radomir LAzović

- Podržavamo sve tačke u Sporazumu i učestovali smo na seriji sastanaka pri njihovom sastavljanju. Atmosfera na sastanku je bila dobra, ali smatramo da je prvi korak ka demokratizaciji društva rušenje sadašnje vlasti - rekao je za "Blic" Radomir Lazović, aktivista Inicijative "Ne davimo Beograd".

Kako je objasnio, Inicijativa ostaje otvorena za zajednički rad sa opozicionim političkim akterima oko borbe za ravnopravne, fer i slobodne izbore, oko uslova za slobodan rad i nezavisnost medija, kao i borbe protiv nasilja i ekstremizma u našem društvu.

- Slažemo se sa svim navedenim u Sporazumu i stojimo iza njega. Učestvovaćemo u protestima. Borba za fer izbore i bojkot su u fokusu - rekao je Lazović.

On smatra da će "Ne davimo Beograd" ovako uspeti da doprinese povećanju opozicionih glasača.

- Mislimo da je ovo ispravan način, da damo doprinos iz ovog ugla, odnosno da proširimo krug ljudi koji će podržati opoziciju - zaključio je sagovornik "Blica".

Ne davimo Beograd
Foto: M. Jošida / RAS Srbija
Ne davimo Beograd

Bez potpisa DSS

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je da ta stranka nije potpisala takozvani "Sporazum sa narodom", jer smatra da jedinstvena lista i vlada stručnjaka nisu teme kojima se sada treba baviti, jer "pošteni izbori nisu ni na vidiku".

Jovanović je za list Danas rekao da DSS "apsolutno stoji uz ostatak opozicije u borbi za stvaranje fer i medijskih uslova".

Miloš Jovanović
Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija
Miloš Jovanović

- Međutim, dokument nismo potpisali zato što je u najmanju ruku preuranjeno obavezivati se na stvaranje zajedničke predizborne liste ili vlade "stručnjaka" u trenutku kada se dogovaramo o bojkotu mogućih vanrednih parlamentarnih izbora - istakao je predsednik DSS-a. DSS je prethodno, 14. decembra, stavila potpis na zahtev opozicije za fer izborima.

Ko je sve potpisao

Sporazum su juče potpisali osnivači Saveza za Srbiju (Dragan Đilas, Boško Obradović - Dveri, Zoran Lutovac - Demokratska stranka, Nebojša Zelenović - Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović - Zdrava Srbija, Borko Stefanović - Levica Srbije, Vuk Jeremić - Narodna stranka, Slaviša Ristić - Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, Janko Veselinović - Pokret za preokret, Željko Veselinović - USS Sloga), Jovan Jovanović – Građanska platforma, Zoran Živković – Nova stranka, Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana, Boris Tadić - Socijaldemokratska stranka, Tatjana Macura – Stranka moderne Srbije, samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.