Capital.ba

Digitalizacija donosi veliki napredak

08.02.2019. / 8:00

BANJALUKA, U prostorijama Komercijalne banke a. d. Banjaluka juče je održana prva sjednica Upravnog odbora Udruženja banaka Bosne i Hercegovine (UO UB BiH) u 2019. godini.

Sjednici je predsjedavao Boško Mekinjić, novi predsjednik UO UB BiH, koji je i predsjednik Uprave Komercijalne banke Banjaluka.

Banke u BiH zalažu se za nastavak aktivnosti na usklađivanju zakonske regulative neophodne za implementaciju i korištenje elektronskog potpisa, što je jedan od preduslova nastavka digitalizacije cjelokupnog bankarskog sektora, jedan je od zaključaka sa sjednice UO UB BiH.

Mekinjić, koji je ove godine preuzeo funkciju predsjednika UO UB BiH,  rekao  je da su sve banke u BiH izrazile veliku spremnost za nastavak digitalizacije, koja će donijeti veliki napredak u poslovanju banaka s jedne strane, te omogućiti klijentima lakši i proaktivniji  pristup bankarskim  proizvodima i uslugama.

“Očekujemo da sve nadležne institucije zadužene za uvođenje elektronskog potpisa podrže našu inicijativu kako bismo što brže došli do željenog cilja”, izjavio je Mekinjić.

Na sjednici Upravnog odbora raspravljano je o daljim  aktivnostima i prijedlozima koji su ranije dostavljeni u vezi s izradom “bijele knjige”,  koja bi trebalo da služi kao dokument koji objedinjuje svu problematiku s kojom se banke susreću u radu.

Mekinjić je rekao da ideja za pravljenje jednog takvog dokumenta nije samo da se pobroje problemi s kojima se suočava bankarski sektor, već i da se ponude rješenja za te probleme.

UB BiH će i u 2019. godini svoje aktivnosti usmjeriti na učešće u kreiranju i usaglašavanju zakonske i podzakonske regulative u nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo, te harmonizaciji ovih zakona u oba entiteta. N.N/Nezavisne

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!