Najnovije vesti
Kultura Vesti
IZLOŽBA U SANU Mihailo Gavrilović: istoričar, arhivist, diplomata

IZLOŽBA U SANU Mihailo Gavrilović: istoričar, arhivist, diplomata

U sredu, 13. februara, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba "Akademik Mihailo Gavrilović: istoričar, arhivist i diplomata".

sanu izložba mihailo gavrilović Foto: Promo
sanu izložba mihailo gavrilović

Izložba predstavlja svojevrsno svedočanstvo o životu i radu Mihaila Gavrilovića (1868, Aleksinac - 1924, London), značajnog istoričara, doktora nauka sa Sorbone, prvog srpskog arhiviste - prvog čelnika novoosnovane Državne arhive Srbije (1900), profesora Univerziteta u Beogradu, uglednog i uticajnog srpskog (i jugoslovenskog) diplomate na Cetinju, u Vatikanu i u Londonu, i pravog člana Srpske kraljevske akademije, predsednika srpskog Crvenog krsta u Londonu.

"Izložba ima za cilj da osvetli i najširoj javnosti predstavi častan lik i značajno delo jednog izvanrednog i u međunarodnim razmerama veoma uglednog nacionalnog borca, koji je, sticajem okolnosti, danas skoro sasvim nepoznat našim savremenicima uopšte, a mlađim generacijama pogotovu. Na izložbi će biti predstavljena originalna arhivska dokumenta, relevantne naučne i stručne publikacije, kao i pisma, dopisnice i fotografije iz života Mihaila Gavrilovića". kaže se u najavi.

Izložbu su pripremili saradnici Ogranka SANU u Nišu, Narodnog muzeja Niš i Istorijskog arhiva Niš, u znak zahvalnosti i poštovanja prema liku i delu Mihaila Gavrilovića – Velikana nacionalne istorije, čoveka koji je rođenjem, školovanjem i prvim radnim angažmanima, ali i potonjim aktivnostima, bio vezan za južnu i istočnu Srbiju (Aleksinac, Knjaževac, Niš). U Nišu je izložba bila postavljena u Galeriji „Sinagoga“, od 16. do 31. oktobra 2018. godine.

Izložbu će otvariti akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka SANU u Nišu. Prigodne tekstove o akademiku Mihailu Gavriloviću govoriće Aleksandar Mihailović, prvak drame Narodnog pozorišta u Nišu.  Organizatori izložbe su Ogranak SANU u Nišu, Narodni muzej Niš, Istorijski arhiv Niš i Galerija nauke i tehnike SANU. Planirano je da izložba traje od 13. do 28. februara 2019. godine.