Utorak, 12.06.2001.

14:26

FHP: UKLANJANJE DOKAZA O ZLOCINIMA NA KOSOVU

Izvor: B92

Default images
Fond za humanitarno pravo u saopstenju od utorka tvrdi da su srpski policajci 26. marta 1999. godine u Suvoj Reci ubili vise od 50 albanskih civila, vecinom dece i zena, a zatim tela odneli iz tog mesta. U saopstenju se navodi da tela dece i zena nisu nadjena u masovnim grobnicama na Kosovu, dok su lesevi ubijenih muskaraca pronadjeni u Suvoj Reci i sahranjeni na groblju. FHP navodi da su kamionom sa plavom ciradom odneta tela dece i zena ubijenih u restoranu u zanatskom centru, medju kojima i 11 dece iz porodice Berisa, starih izmedju devet meseci i 17 godina. U kamion su ubaceni i Vjolca Berisa, njen osmogodisnji sin Gramos i rodjaka Sureta, koji su se pravili da su mrtvi, kaze se u saopstenju FHP. Vjolca Berisa tvrdi da su policajci usli u njenu kucu i zenama sa decom naredili da idu za Albaniju, dok su muskarce zadrzali. Policajci su pretresli zene i uzeli im novac, izjavila je Vjolca Berisa navodeci da je jedan od njih bio niskog rasta, plav, sa brkovima i da je cula da je to bio inspektor u Drzavnoj bezbednosti u Prizrenu Misa Miskovic. Prema recima Vjolce Berise, policajci nikome nisu dozvolili da iz kuce uzme bilo kakve stvari, pa su neke zene krenule u papucama i kucnim haljinama, a deca bosa. Zene i deca su usle u jedan restoran u zanatskom centru, posle cega je na njih otvorena vatra i bacene bombe. Vjolca Berisa i njen sin Gramos su ranjeni, kaze se u saopstenju. Policajci su leseve ubacili u kamion, kao i Vjolcu Berisu, njenog sina i rodjaku Suretu, koji su se pravili da su mrtvi, navodi se u saopstenju FHP. Troje prezivelih je iskocilo iz kamiona u kome se nalazilo vise od 40 leseva, izjavila je Vjolca Berisa, navodeci da joj je kasnije pomogla jedna starija Srpkinja, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: