"Punch-hole" protiv "notch"-a: Ekrani budućih Xiaomija imaće rupe FOTO

Proizvođači mobilnih telefona, sa svakim novim modelom, nastoje da ugrade što veći ekran, ali da ujedno zadrže što manje dimenzije kućišta. A da bi se to postiglo, potrebno je bilo pronaći kompromis koji bi to omogućio.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 07.02.2019.

18:32

Default images

Kompromis je pronađen kada se pojavio prvi uređaj koji koji je imao "notch", pa se masovno krenulo sa "urezivanjem" sa gornje strane ekrana.

Vreme je, međutim, pokazalo da korisnici nisu bili baš previše oduševljeni tom novotarijom, pa su proizvođači mobilnih telefona morali da pronađu drugo rešenje.

Tako su neki, poput Xiaomija, prednje kamere stavili iza slajdera, pa su tako izbegli "urezivanje" displeja, dok su se drugi, kao Huawei, radije odlučili za "bušenje" rupa u samom ekranu.

Sudeći po novom, nedavno odobrenom, patentu i Xiaomi će se upustiti u "bušenje" ekrana, ali na nešto drugačiji način nego što je to do sada rađeno.

Skice priložene uz opis patenta pokazuju da je jedna od ideja bila da se razdvoje prednje kamere na onim uređajima koji će ih imati dve. Princip je jasan - svaka kamera bi trebalo da bude smeštena uz svoj ugao ekrana. Takođe, u zavisnosti od modela, kamere bi trebalo da imaju, odnosno ne bi imale dodatni okvir oko sebe.

Tako dobijeni prostor bio bi iskorišćen i za LED dioda, koje svojim svetlom različite boje korisniku signaliziraju prispeće poruke ili drugih obaveštenja.

Xiaomijev patent sadrži 24 različite skice, na kojima se dobro može videti kako njihovi dizajneri i konstruktori zamišljaju izgled svojih budućih pametnih telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: