Nužna saradnja bezbednosnih službi u borbi protiv terorizma

Za uspešnu borbu protiv terorizma ključna je saradnja svih bezbednosnih službi na međunarodnom nivou, rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na predavanju na Vajnoj akademiji u Beogradu.

Nebojša Stefanović održao je predavanje na temu "Suprotstavljanje terorizmu kao važan segment političke nacionalne bezbednosti Republike Srbije" i tom prilikom je istakao da obaveštajni rad, svakodnevna razmena informacija o potencijalnim opasnostima i kontinuirana razmena iskustava su jedini način da se uspešno suprostavi toj globalnoj pretnji.

"Zadovoljan sam što su se srpska policija i ostale službe pokazale kao kredibilan partner u ovoj borbi na međunarodnom nivou. Na našu sreću, za razliku od brojnih zemalja, u Srbiji nije bilo terorističkih napada, što naravno ne znači da smo mi opušteni. Budno smo propratili svaku i najmanju mogućnost opasnosti i tako ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti", rekao je Stefanović

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, Stefanović je naveo da primarne bezbednosne izazove u vezi sa terorizmom, koji su u fokusu rada bezbednosnih službi, predstavljaju povratak sa stranih ratišta i ekstremna radikalizacija.

"Podaci pokazuju da se u Siriji i Iraku trenutno u sastavu terorističkih organizacija nalazi ukupno 28 državljana Srbije i mi u suštini iz godine u godinu imamo trend smanjenja takvih odlazaka", rekao je ministar.

Stefanović je podsetio da je na to najviše uticalo uvođenje u Krivični zakonik 2014. godine, krivičnih dela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj zemlji i organizovanje učestvovanja, i naveo da u 2017. i 2018. godine nije evidentiran nijedan državljanin Srbije koji se pridružio terorističkim organizacijama.

"U aprilu prošle godine pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu sedam osoba je prvostepeno osuđeno na ukupno 69 i po godina zatvora za krivična dela terorističkog udruživanja, vrbovanja i obučavanja za vršenje terorističkih dela, javnog podsticanja na izvršenje terorističkih dela, finansiranja terorizma i terorizma. Osim tih represivnih mera, pođednako je važno i sprečavanje radikalizacije. Država mora biti spremna da koristi sve raspoložive resurse kako bi se tome suprostavila", rekao je Stefanović.

Radikalizacija se preselila u virtuelni svet 

Istakao je da su modeli radikalizacije ranije bili daleko prostiji, dok su se danas praktično preselili u virtuelni svet, gde terorističke organizacije zloupotrebljavaju društvene mreže i sajtove za propagandu, obučavanje, regrutovanje novih članova i prikupljanje finansijskih sredstava.

"Svesni smo da ne postoje konačna rešenja i da se svi moramo prilagođavati i usavršavati da bi se ovoj globalnoj pretnji s dalekosežnim posledicama stalo na put. Dobar obaveštajni rad i najčvršća moguća saradnja s policijama u regionu, Evropi i celom svetu jedini su način uspešnog suprostavljanja ovom zlu", rekao je ministar.

Stefanović je istakao i da je Služba za borbu protiv terorizma MUP-a Srbije upravo u ovom cilju razmenila tokom protekle godine 515 informacija u okviru međunarodne operativne policijske saradnje, učestvovala na 49 sastanaka i u 62 strateške međunarodne aktivnosti.

Predavanju ministra Stefanovića prisustvovali su polaznici Visokih studija bezbednosti i odbrane i polaznici Generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja, kao i profesori Škole nacionalne odbrane, dodaje se u saopštenju MUP-a Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво