Dostupni linkovi

Tusk: Bez pomaka oko Bregzita


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je kazao da nema pomaka oko Bregzita nakon posete britanske premijerke Tereze Mej Briselu u četvrtak, ali da će razgovori EU i Vlade u Londonu biti nastavljeni.

“Još nema napretka na pomolu. Razgovori će se nastaviti”.

Britanska premijerka Tereza Mej je nakon razgovora sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom istkala da će Britanija napustiti uniju do 29. marta kako je predviđeno.

Junker je ponovio stav EU da neće biti pregovora sa Britanijom o novom sporazumu o uslovima pod kojima će napustiti evropski blok.

Britanska mreža Bi-Bi-Si (BBC) ocenjuje da je Junker, prema saopštenju o susretu s premijerkom Mej, odbacio zakonski obavezujuće izmene u ugovoru o Bregzitu kad je reč o klauzuli očuvanja propustljive, praktično nepostojeće granice izmedju Republike Irske, članice EU, Severne Irske, oblasti u sastavu Velike Britanije.

Ta zakonski obavezujuća odredba za irsku granicu je postavljena kao ključni zahtev većine u britanskom parlamentu, bez čega neće biti ratifikovan sporazum o Bregzitu.

Predsednik Evropske komisije je naveo da bi EU jedino mogla delom i bez zakonske obaveze izmeniti deo koji se o "mekoj granici" za Severnu Irsku pominje u Političkoj izjavi, delu sporazuma o izlasku Velike Britanije iz članstva EU.

Tereza Mej je, prema saopštenju o razgovorima s Junkerom, "iznela više mogućnosti da se poradi na rešenju za to".

Junker i Mej će se ponovo sastati krajem februara kad bi konačnu odluku trebalo da donese i britanski parlament.

Već u ponedeljak će o spornim tačkama Bregzita razgovarati pregovarač EU Mišel Barnije i britanski ministar za Bregzit Stiven Berkli.

XS
SM
MD
LG