Predsednik SANU neće da se izjašnjava o protestima “1 od 5 miliona” 1Foto: N1

Iako poznat i po kritičkim društvenim stavovima predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić u Nišu je “zaćutao”.

Nazivajući pitanje nekorektnim, odbio je da se izjasni o aktuelnim građanskim protestima, uz reči da je za svoje mišljenje ranije dobijao i šamare i pohvale.

Vrh SANU zaseda u Nišu, Izvršni odbor ove institucije analizira i prošle i buduće aktivnosti niškog ogranka Akademije. Čelnik SANU Vladimir Kostić nije želeo ništa da govori van teme sastanka, a zasmetalo mu je i novinarsko pitanje, pišu Južne vesti.

– To što ste me pitali u najmanju ruku je nekorektno. Vi od mene tražite političko izjašnjavanje. Kao pojedinac ja sam se mnogo puta izjasnio, dobijao i šamare i pohvale. U ovom trenutku nastupam kao predsednik Akademije – rekao je Kostić.

Predsednik SANU se ranije oštro izjašnjavao o društvenim temama, ali “1 od 5 miliona” odbio je da komentariše. Dodao je i da je SANU heterogena organizacija, koja se ne skuplja “svaki dan da bi odlučivala o ovome i onome”.

– Svaki akademik je ličnost po sebi, ona okuplja ljude koji su postigli izvesnu izvrsnost u različitim strukama. Naša politička opredeljenja nisu ista, da bi Akademija mogla da ima nešto što bismo nazvali jedinstvenim političkim stavom. Onoliko koliko ima različitih mišljenja u srpskom društvu, budite ubeđeni da otprilike ima i u samoj SANU – kaže Kostić.

Kostića u Akademiji očekuju izbori. O predsedniku će članovi odlučivati početkom aprila ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari