Kraljevo: IT u funkciji efikasnijih i odgovornijih lokalnih parlamenata 1Foto: Z. Nikolić

U Kraljevu je danas, u Skupštini grada, predstavljena nova internet prezentacija Skupštine grada Kraljeva sa posebnom stranicom „Pitajte odbornika“ koja je namenjena unapređenju dvosmerne komunikacije sa građanima.

Nova zvanična internet prezentacija Skupštine grada Kraljeva rezultat je Projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine“ koji finansira Vlada Švajcarske a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na današnjoj prezentaciji javnosti su se obratili Nenad Marković, predsednik Skupštine grada Kraljeva i Nenad Gršić, menadžer projekta UNDP koji je, između ostalog, rekao: „U cilju uštede i ekonomičnosti rada skupština opština i gradova razvijen je poseban softver za elektronski parlament koji mi besplatno prilagođavamo zainteresovanim lokalnim samoupravama. Izradom sajtova za gradove Zrenjanin i Kraljevo i opštinu Beočin uvedeni su neki novi elementi, poput ovoga na sajtu grada Kraljeva, preko koga će građani moći da postavljaju pitanja odbornicima, kao i da pristupe bazi otvorenih podataka u mašinski čitljivom formatu. Nadamo se da će svi akteri, lokalna samouprava, civilno društvo, mediji i građani što više koristiti ove alate kako bi građani bili što više uključeni u rad lokalnog parlamenta.“

U petak 8.februara u Mesnoj zajednici „Ušće“ biće održana prva sednica van sedišta Komisije za mesne zajednice, poljoprivredu i razvoj sela Skupštine grada Kraljeva, na temu subvencija i podsticaja u stočarstvu, migracija stanovništva iz sela u grad i matičenja grla stoke. Ovo je, takođe, deo projektnih aktivnosti projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine“ kojim se žele podstaći odbornici u lokalnim parlamentima da, zbog efikasnije komunikacije sa građanima, kad god za to imaju potreba i uslova sastanke svojih radnih tela održavaju u mestima bližim građanima od postojećih sedišta lokalnih samouprava.

Na kraju današnje prezentacije Skupštini grada Kraljeva uručena je i Interaktivna tabla kao poklon od strane donatora i realizatora projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari