Holandija: Oko 3.000 učenika traži oštriju borbu protiv klimatskih promena 1Foto: Beta/AP/Michael Corder

Oko 3.000 holandskih učenika danas je umesto na časove otišlo u protestnu šetnju u Hagu pored parlamenta, zahtevajući ambicioznije politike u borbi protiv klimatskih promena u Holandiji.

Bučne, ali mirne demonstracije holandskih učenika usledile su posle sličnih šetnji u Belgiji prethodnih nedelja na kojima su takođe učestvovale hiljade ljudi.

Organizatori su naveli da žele da probude holandske političare koji se spore oko najboljeg načina kontrole emisije gasova s efektom staklene bašte.

Na protest je došlo znatno više od 3.000 ljudi, koliko su organizatori očekivali, dok policija za sada nije iznela procenu broja učesnika.

Učenici iz cele zemlje došli su na protest prepunim vozovima i autobusima, dok su oni iz Haga stigli peške ili biciklom na okupljanje u parku, posle kojeg je usledila šetnja centrom grada.

Učenica Martje Bod (16), koja je putovala 200 kilometara da bi učestvovala u maršu, rekla je da je došla jer želi da vlada preduzme brže i bolje mere za poboljšanje klimatskih uslova.

Holandska agencija za procenu životne sredine navela je u prošlomesečnom izveštaju da je nedostižan cilj koji je postavio sud da se emisija štetnih gasova smanji do 2020. godine za 25 odsto u odnosu na nivoe iz 1990.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari