Dostupni linkovi

Pad evra zbog usporavanja ekonomije


Evro je pao na najniži nivo u poslednje dve sedmice nakon što je Evropska komisija drastično smanjila prognozu ekonomskog rasta u evrozoni sa 1,9 na 1,3 odsto u ovoj godini.

Tenzije oko globalne trgovine i rastući javni dug doprineli su usporavanju u najvećim ekonomijama evropskog bloka. Zbog toga će Evropska centralna banka (ECB) morati da revidira planove o podizanju kamatne stope.

Vrednost evra je u poslednje dve sedmice pala za 1,3 odsto jer investitori procenjuju da će ECB prilagođavati svoju monetarnu politiku niskoj inflaciji u evrozoni.
Tome je doprineo i pad industrijske proizvodnje u Nemačkoj u decembru za 0,4 odsto, četvrti mesec za redom, što je pojačalo strah od recesije na starom kontinentu.

Nakon snažnog rasta gotovo celu deceniju, na nemačku ekonomiju negativno utiču sukobi oko tgovine SAD sa Kinom i Evropskom Unijom. Nepovoljno se odražava i mogućnost izlaska Britanije iz evropskog bloka bez dogovora.

Najveći pad zabeležen je u građevinskom sektoru: 4 procenta. S druge strane, nakon višemesečnih problema u autoindustriji oko utvrđivanja standarda za emisiju gasova, proizvodnja u ovoj oblasti je porasla u decembru za 7 odsto.

Zbog sve vidljivijih znakova recesije nemačka vlada je revidirala prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na samo 1 procenat.

Privrednici i stručnjaci smatraju da je ovom negativnom trendu doprinelo osećanje samozadovoljstva i nemar kancelarke Angele Merkel.

Preduzetnici traže od nje dodatne poreske olakšice te da sprovede poresku reforme koja bi dodatno podstakla žene i nezaposlene koji su dugo na biroima za zapošljavanje, da potraže posao. Takođe, od Merkelove se traži da učini Nemačku atraktivnijom za strane radnike kako bi ublažio problem nedostatka radne snage.







XS
SM
MD
LG