Oštro rezanje prognoza: Motori EU sve sporiji

Evropska komisija oštro je smanjila prognoze privrednog rasta EU i evrozone za ovu i narednu godinu zbog očekivanog usporavanja u najvećim zemljama bloka.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 07.02.2019.

13:13

Oštro rezanje prognoza: Motori EU sve sporiji
Foto: Nito103/Depositphoto

U svojim kvartalnim ekonomskim prognozama, izvršna vlast EU je takođe revidirala projekciju inflacije za 19-člani valutni blok za sledeću godinu, i očekuje da će ona biti niža od predviđanja Evropske centralne banke, što će verovatno iskomplikovati plan banke o povećanju kamatne stope u ovoj godini, izveštava Rojters.

Komisija očekuje usporavanje rasta evrozone na 1,3 odsto ove godine u odnosu na 1,9 odsto u 2018, a potom očekuje da će se on oporaviti 2020. godine na 1,6 odsto.

U prethodnom izveštaju o izgledima privrednog rasta, objavljenom prošlog novembra, Komisija je predviđala ekspanziju bruto domaćeg prozivoda (BDP) evrozone od 1,9 odsto ove godine i od 1,7 odsto u 2020. godini.

Kada je reč o 27-članoj EU (bez Britanije koja planira da napusti blok u martu), očekuje se da će rast usporiti na 1,5 posto u ovoj godini sa 2,1 odsto iz 2018.

Prema projekciji Komisije, privredni rast Nemačke, najveće evropske ekonomije, usporiće na 1,1 odsto u tekućoj godini sa prošlogodišnjih 1,5 procenata. Prethodno je prognozirano da će nemački BDP u 2019. zabeležiti rast od 1,8 odsto.

Francuskoj, Italiji, Španiji i Holandiji se takođe predviđaju manje stope rasta, s tim što će, po oceni Komisije, Italija biti najsporija ekonomija u celoj EU sa rastom od samo 0,2 odsto u ovoj godini.

Komisija je navela globalne trgovinske tenzije i usporavanje Kine kao glavne kočnice za ekonomiju EU, ali kao jedan od uzroka usporavanja pominje i obnovljenu zabrinutost u pogledu održivosti duga, uglavnom u Italiji.

Rojters podseća da je ECB u svojim poslednjim projekcijama, objavljenim u decembru, prognozirala rast evrozone od 1,7 odsto za ovu godinu.

Agencija ocenjuje da je dodatni razlog za zabrinutost ECB-a predviđanje Komisije da će inflacija u evrozoni u 2019. godini iznositi 1,4 odsto, što je ispod procene centralne banke od 1,6 procenata, i još dalje od njenog targeta od blizu 2,0 posto.

Kreatori monetarne politike ECB-a su u decembru najavili da će njihove nove prognoze u martu verovatno biti revidirane naniže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: