Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
"Volela sam posao, ali ovo NISAM MOGLA DA PODNESEM": Sestra osnivača Fejsbuka objasnila zašto je NAPUSTILA FIRMU

"Volela sam posao, ali ovo NISAM MOGLA DA PODNESEM": Sestra osnivača Fejsbuka objasnila zašto je NAPUSTILA FIRMU

Sestra Marka Zakerberga, Rendi Zakerberg, pre nekoliko godina napustila je svoju poziciju u okviru Fejsbuka, a tu odluku je obrazložila rečima: "Mrzela sam što sam tokom decenije rada bila jedina žena u maltene svakoj prostoriji u koju bih ušla".

Rendi Zakerberg EPA LAURENT GILLIERON Foto: Laurent Gillieron / EPA;
Rendi Zakerberg EPA LAURENT GILLIERON

Nakon toga ona je pokrenula svoju kompaniju, ali kada je nedavno upitana da li smatra da se pozicija žena u poslovnom okruženju poboljšala poručila je da veruje da su i dalje marginalizovane u svetu tehnologije kojim mahom upravljaju muškarci.

- Uvek sam imala pomešana osećanja povodom uloga koje diktira pol u "Silicijumskoj dolini". Volela sam svoj posao u okviru Fejsbuka, ali nisam mogla da podnesem da budem jedina žena u skoro svakoj prostoriji. Oduvek sam smatrala da treba da budem deo rešenja, a ne problema koji postoji. Upravo zato sam i donela odluku da se sklonim i lepo sagledam gde u ovom haosu gubimo žene i devojke. Fejsbuk je bio vizija mog brata, to je njegova kompanija. Želela sam da stvorim nešto za sebe - rekla je Rendi.

Podsetila je da se pridružila bratu u periodu kada je Fejsbuk bio u domenu startapa i imao samo 50 zaposlenih, a da je od tada bilo teško integrisati žene u radno okruženje.

- Jedna od stvari koje sam shvatila jeste da želim da vidim svet u kom ima više žena i nisam mogla da razumem iz kog razloga ni nakon više od decenije nije bilo većih promena. Moj najbolji savet za mlade žene u svetu tehnologije jeste da je najbolje da imaju muško ime. To što se zovem Rendi je mnogo pomoglo jer je neopisivo koliko sastanaka sam uspevala da dobijem na početku razvijanja Fejsbuka jer su ljudi mislili da sam muškarac - rekla je, piše "Dejli mejl".

Ona je pomenula i da im je pre odlaska na studije otac ponudio da umesto školovanja investira u neki brend u njihovo ime, pa da ga oni vode, ali su ga svi odbili, što se ispostavilo da je bila dobra odluka.