Nivo Toplice rekordno nizak za ovo doba godine

Nivo reke Toplice trenutno je rekordno nizak za ovo doba godine, iako je ove zime sneg padao i naglo se topio u više navrata.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2019.

16:59

Nivo Toplice rekordno nizak za ovo doba godine

Kiša je bila veoma česta, objavio je danas Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) Srbije.

Prema podacima RHMZ-a, nivo reke Toplice na mernoj stanici kod sela Pepeljevac, nadomak Kuršumlije, danas iznosi 45 centimetara, što je pet puta manje od granice redovne odbrane od poplava koja je na toj reci 220 centimetara.

"Nivo Toplice je na graničnom minimumu za ovo doba godine što ukazuje da snežni pokrivač na visokim planinama još uvek nije počeo da se topi", naveli su hidrometerolozi.

Gradska uprava u Prokuplju navodi da ove godine žitelji tog mesta mogu mirno da očekuju sezonu kiša, jer je izgradnjom nasipa na reci Toplici i Stražavačkoj reci u Prokuplju problem plavljenja priobalja trajno rešen putem projekta "Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju" čija je vrednost 1,26 miiona evra.

Izgradnjom nasipa na Toplici, kako je navedeno, u dužini od 225 metara i Stražavačkoj reci od 160 metara, trajno je rešen problem plavljenja naselja Mala Guba i dela industrijske zone gde se nalazi fabrika "Leoni", koja upošljava oko 2.000 radnika.

Radi se o prvoj fazi velikog projekta, koji finansira Evropska unija, preko Ministarstva finansija i Ministarstva građevine uz sufinansiranje "Srbija vode".

U drugoj fazi projekta, biće izgrađeno i 10 montažnih kuća za najugroženije porodice u romskom naselju Mala Guba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: