Danac osuđen u Rusiji jer je Jehovin svedok

Ruski sud osudio je danas Danca, pripadnika verske organizacije Jehovini svedoci, koja je u Rusiji zabranjena od 2017. godine, na šest godina zatvora za "ekstremizam", što je izazvalo nezadovoljstvo u Danskoj.
Denisu Kristensenu (46) je suđeno u gradu Orel oko 400 kilometara južno od Moskve, za "organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije". Jaroslav Sivulski, portparol Jehovinih svedoka u Rusiji, rekao je da će organizacija uputiti žalbu na presudu.
 
"Žalimo zbog presude Denisu Kristensenu, nevinom čoveku koji nije počinio nikakav zločin", rekao je Sivulski.
 
Kristensen je uhapšen u maju 2017. zajedno s drugim pripadnicima Jehovinih svedoka u Orelu za vreme njihove verske službe. Hapšenje je usledilo nekoliko nedelja posle uvođenja zabrane aktivnosti te organizacije u Rusiji.
 
Ostali članovi su pušteni na slobodu, ali je zadržan Kristensen, Danac koji godinama živi u Rusiji.
 
Šef danske diplomati Anders Samuelsen osudio je presudu navodeći da je "nedopustivo da Jehovini svedoci budu označeni kao ekstremistička organizacija i budu u istoj kategoriji sa nasilnim terorističkim organizacijama". Presudu su osudile i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.
  • dudule

    07.02.2019 10:39
    Šta tu nije sad jasno, zabranjeno je i po zakonu kažnjivo. Religijsko misionarenje i pokrštavanje je odnelo više života nego drugi svetski rat.
  • crkva

    06.02.2019 18:53

    obracun sa konkurencijom
  • Shimmy

    06.02.2019 17:21
    hmmm
    zanimljivo i potencijalno blesavo.

    U nacelu ovakav tretman svih religija bi bio prohvatljiv iz racionalnog ugla.

    Medjutim, ukoliko se jehovini svedoci smatraju vecom pretnjom od islama, kriterijum je poprilicno zabrinjavajuci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.