Region

Sreda, 06.02.2019.

12:15

Ako Hrvatska izgubi spor, moraće da plati odštetu od 1mlrd. USD

Mađarska kompanija MOL u postupku protiv Hrvatske pokrenutom 2013. godine na Arbitražnom sudu u Vašingtonu traži odštetu od milijardu dolara.

Izvor: Večernji list, Sandra Veljković

Ako Hrvatska izgubi spor, moraće da plati odštetu od 1mlrd. USD
Foto: Thinkstock

Iako se i dosad znalo da Mađari traže veliki novac, a brojke koje su se vrtele u javnosti spominjale su milijardu kuna (oko 154 miliona dolara), pravu sumu, koja predstavlja neugodno iznenađenje i rekordno traženje odštete, izneli izvori bliski advokatskoj kući Dechert koja zastupa MOL, a potom su i objavljeni u specijalizovanom časopisu za pravo CEE Legal Matters.

Postupak u Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID) pokrenuo je MOL krajem 2013. godine pod tvrdnjom da Hrvatska nije poštovala obveze iz glavnog ugovora o gasnom poslovanju i dodataka, piše Večernji list.

Sam proces u glavnom američkom gradu završen je prošlog leta, a obe strane su iznele svoju argumentaciju i ispitale svedoke i eksperte.

Sada se čeka odluka suda koja će pokazati hoće li i koliko Hrvatska morati da plati MOL-u jer o konačnoj odšteti odlučuju arbitri.

Ako arbitražno veće stane na mađarsku stranu, to će nesumnjivo biti veliki udarac za Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: