AGIM BAHTIRI PONOVO PRETI SRBIMA! Idemo u rat ako se dotakne Mitrovica! JEZIVE PRETNJE
Foto: Youtube Printscreen

SRAMNO

AGIM BAHTIRI PONOVO PRETI SRBIMA! Idemo u rat ako se dotakne Mitrovica! JEZIVE PRETNJE

Politika -

Suludo Gradonačelnik Južne Kosovske Mitrovice najavio sukob ako se u sporazumu Prištine i Beograda „dotakne grad Mitrovica“

Gradonačelnik Južne Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri zapretio je ratom na skupu povodom obeležavanja 19 godina od ubistva 10 i ranjavanja 25 Albanaca u severnom delu Kosovske Mitrovice, ukoliko se u okviru sporazuma između Prištine i Beograda „dotakne grad Mitrovica“.

Ova izjava prilično je zabrinula predsednika Srpske liste Gorana Rakića, koji je zatražio od Kfora i Euleksa povećanje budnosti i preventivno delovanje. Predsednik Južne Kosovske Mitrovice inicijator je i zagovornik ideje „jedinstvene Mitrovice“, čemu se energično protive Srbi iz severnog dela Mitrovice i njihovi politički predstavnici.

foto: Dado Đilas

Pretnje miru

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da ovakve opasne pretnje miru u ovom trenutku visokih tenzija mogu nepovratno da naruše krhku stabilnost, koju su kao predstavnici srpskog naroda odgovornim delovanjem izgradili, i to u nemogućim uslovima.

- Mir je najveća vrednost za koju se Srbi bore. Mi nikada nismo pretili i nećemo pretiti nikome, ali ako neko dirne u naše domove, u našu severnu Kosovsku Mitrovicu, onda će dobiti i adekvatan odgovor - rekao je predsednik Srpske liste.

Radikalni islamisti

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, rekao je za Kurir da ovakve pretnje od nekoga ko je na tako visokom političkom mestu treba ozbiljno shvatiti.

- U južnom delu Kosovske Mitrovice postoje brojne organizovane albanske kriminalne grupacije, grupe radikalnih islamista, vrlo aktivna ilegalna Tačijeva grupa, koju vodi Kadri Veselji, a oni imaju mnogo naoružanja, eksploziva, tako da uvek mogu da izazovu neko nasilje - rekao je Drecun i dodao da misli da su ovo ipak prazne pretnje.

- Ovo je pokušaj da se unapred definiše o čemu će se razgovarati u nastavku dijaloga Beograda i Prištine i da se isključe teme za koje je jasno da Albancima ne odgovaraju, a to su Gazivode, Trepča, Severna Mitrovica - rekao je Drecun.

foto: Zorana Jevtić

Ne treba zaboraviti

ALBANCI SU SNAJPERIMA VEĆ POKUŠALI DA PROTERAJU SRBE

- Treba se prisetiti kada je 10.000 Albanaca pokušavalo da iz južne Mitrovice uđe u severnu i protera Srbe. To su bili žestoki sukobi, bilo je i mrtvih. Albanci su gađali Srbe i snajperima. To iskustvo nas uči da ove pretnje treba ozbiljno da primimo - rekao je Drecun.

M. R. / Foto: Printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track