Tači: Rusija se ne bi protivila sporazumu Beograda i Prištine 1Foto: Hašim Tači/Facebook

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras u Vašingtonu da je Rusija, koja tradicionalno podržava Srbiju, obećala da će podržati eventualno pomirenje između Beograda i Prištine, javila je agencija Frans pres.

Tači je u govoru u nezavisnoj organizaciji Savet za spoljnopolitička pitanja rekao da je u novembru razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama obeležavanja 100 godine od završetka Prvog svetskog rata.
„Veoma direktno sam ga pitao – kakva bi bila reakcije Rusije ako Kosovo i Srbija postignu dogovor? Njegov odgovor je bio da bi to podržao“, rekao je Tači.

„Mnogo bih cenio da održi reč“, dodao je predsednik Kosva.

Tači je rekao da je sve bliže dogovoru koji će doneti mir u celom regionu, dodajući da bi taj sporazum podrazumevao međusobno priznavanje i odustajanje od svakog konflikta.

Predsednik Kosova je, kako je preneo portal Gazeta ekspres, rekao da bi „mala korekcija granica“ bila prihvatljiva za postizanje konačnog sporazuma s Beogradom i dodao da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari