Trump addressing the chamber

Getty Images

U utorak uveče, nedelju dana kasnije nego što je trebalo – zasmetala je blokada vlade – predsednik će u limuzini preći kratak put od Bele kuće do Kapitol brda da bi se obratio naciji.

Ovaj govor je poput ceremonijalne sednice britanskog parlamenta u Vestminsteru – ali bez kočija koje vuku konji – i, naravno, nema ni trona, ni kraljice.

Ali jeste verovatno najveći događaj u Vašingtonu svake godine. Dakle, šta treba da očekujemo?

Očekivanja ćemo podeliti u tri velika dela:

Short presentational grey line

BBC

1: Koreografija

Ovo će biti govor koji će, preko Trampovog ramena, nadgledati Nensi Pelosi, nova predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa iz redova Demokratske stranke.

I bukvalno.

Dok se Donald Tramp bude obraćao naciji i Kongresu sa govornice, ona sedi za stolom koji je na višem stepeniku. Sa njene desne strane sedi potpredsednik Majk Pens.

Jedno od njih dvoje će često i dugo aplaudirati i puno se smešiti, drugo neće.

Trump addressing the chamber

Getty Images

Zašto je to važno – zato što je ovo nova politička stvarnost Donalda Trampa: demokrate kontrolišu Predstavnički dom, te ova institucija više nije udobno i prijateljsko utočište za predsednika.

Dodati tome i sve veći broj predsedničkih kandidata iz redova demokrata za izbore 2020. godine – među kojima su svi spremni da postanu glas svakog glasača protiv Trampa.

Posle govora u utorak uveče, odgovor demokrata će dati Stejsi Abrams, prva Afroamerikanka koja će zvanično „pobijati“ predsedničko obraćanje naciji.

Abrams je u novembru za malo izgubila guvernersku trku u Džordžiji, ali je kampanjom ostavila utisak na mnoge u Demokratskoj partiji i danas je smatraju zvezdom u usponu.

Short presentational grey line

BBC

2: Zid

Glavni deo govora će biti posvećen predsednikovoj borbi da dobije novac za podizanje njegovog zida na granici.

Oni koji dobro pamte setiće se da se govorilo da će izgradnju pratiti Meksiko.

Ali to se nije desilo, te će sada američki poreski obveznici morati da plate čitav račun.

A pre Božića, Tramp je blokirao rad vlade zbog zahteva da se odobri više od pet milijardi dolara za gradnju zida.

Government workers queued for free food during the shutdown

Getty Images
Javni služnbenici čekaju besplatnu hranu tokom blokade vlade

Nešto manje od milion zaposlenih je otpušteno. Posle pet nedelja, javna administracija je ponovo počela da funkcioniše, a da nijedan jedini cent nije odobren za gradnju zida.

Tramp je započeo obaranje ruku sa ženom koja će ga ove večeri nadzirati preko ramena – i izgubio je.

Ovo obraćanje naciji dolazi negde na pola stola – predsednik je otklonio bokadu vlade na tri nedelje u nadi da će se postići napredak oko finansiranja njegovog zida.

Upozorenje – spojler: Neće mu dati novac.

The border fence

Getty Images
Ograda se pruža već stotinama kilometara duž granice sa Meksikom.

Dakle, obratite pažnju da li će predsednik pomenuti moguće uvođenje vanrednog stanja duž južne granice kao način obezbeđivanja novca.

Bio bi to rizičan potez, jer je podložan pravnoj reakciji – još će odložiti rešenje.

Ovakva odluka bi mogla da dovede i do glasanja u Senatu gde bi se neki republikanci udružili sa demokratama u znak neslaganja sa predsednikovim potezom.

Pošto broj ilegalnih imigranata koji prelaze granicu opada svake godine, protivnici predsednika bi mogli da postave pitanje – čemu vanredno stanje?

Zato će možda Tramp odlučiti da ne remeti krhki mir tokom ovog značajnog trenutka i da raspravu odloži za predstojeće dane.

Predsednik se i dalje nada da će moći da postigne napredak u obnavljanju sve više raspadajuće infrastrukture u Americi.

Congress

Getty Images
Ako dogovor ne bude postignut do 15. februara, vlada će možda ponovo prestati sa radom

Kada je u pitanju spoljna politika, Tramp će govoriti o skoro pa dobijenoj bici protiv Islamske države i naglasiće podršku Vašingtona Huanu Gvaidi u Venecueli.

I naravno, na sva zvona će grmeti o potrebi za pravičnom trgovinom koja štiti američkog radnika.

Očekujte puno toga o okončanju političke pat pozicije, prevazilaženju mostova, lečenju rana i izgradnji novih koalicija.

Ipak, jednako važno kao obraćanje naciji biće i ono što će se pojaviti u virtuelom svetu – zapamtite da Donald koji čita govor nije uvek isti čovek kao Donald koji tvituje.

Tramp tvrdi da je Vudvordova knjiga prevara

Kapetan Amerika: Tramp je „Putinova marioneta“

Short presentational grey line

BBC

3: Strategija

Vratimo se na koreografiju – ne smemo da zaboravimo da će predsednik Tramp ove noći osetiti kako mu Nensi Pelosi dahće za vratom – ovog puta, više metaforički nego bukvalno.

Istina je da su na srednjeročnim izborima republikanci pojačali brojnost u Senatu pobedama u državama koje nisu ni bile stecište demokrata.

Ali su ipak mnogo važniji rezultati iz cele zemlje za Senat. Amerika iz predgrađa je većinom okrenula leđa predsedniku. Veliki broj žena koje su glasale za njega 2016. godine, takođe su ga zaboravile.

A trump-themed car

Getty Images

Ankete pre i posle blokade vlade pokazuju da se sve više radničkih porodica odbacilo Trampov brend. A puta ka pobedi 2020. godine nema bez ponovnog vraćanja tih ljudi među Trampove redove.

Sve do sada, predsednik Tramp je bio usredsređen na svoju bazu i njihovu podršku, prizivajući u sebi pevačicu Megan Trejner i pevao samo jednu pesmu – Samo je baza važna.

Međutim, kako se približava 2020. godina, predsednik prepoznaje potrebu da se obrati i široj bazi glasača.

A kao svako pristojno dete 1960-tih, možda će sad zapevati pesmu Bitlsa singing Come Together.

Pratite Džona na Tviteru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari