Jeremić: Svetski poredak u krizi, neophodna reforma UN 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je u Njujorku da su svetski poredak i multilateralizam u velikoj krizi i da je neophodna reforma UN.

On je kazao da sadašnja postavka ne odražava stvarno stanje odnosa u svetu, prenopsi danas u saopštenju Narodna stranka.

„Postojeća situacija je neodrživa i mora biti promenjena, a reforma UN uveliko kasni“, rekao je Jeremić na specijalnom zasedanju Generalne skupštine UN posvećenom jačanju Svetske organizacije i globalnog poretka zasnovanog na principima multilateralizma.

Jeremić je na skup pozvan kao jedan od sedmorice bivših predsednika Generalne skupštine UN, kojom je predsedavao od septembra 2012. godine do septembra 2013. godine, a 2016. bio je i kandidat Srbije za Generalnog sekretara UN, u trci u kojoj nakon šest krugova glasanja zauzeo drugo mesto.

„Poreci se tokom istorije stvaraju i nestaju – neki uz tresak preko noći, a neki sporo i u fazama. Mislim da je prerano otpisati postojeći sistem, ali bi, po mom mišljenju, bilo neodgovorno ignorisati činjenicu da prolazimo kroz ogromnu krizu multilateralizma“, ocenio je Jeremić.

On je sugerisao da bi u postojećim okolnostima sve složenijih geopolitičkih odnosa članice UN trebalo da snažnije podrže generalnog sekretara Antonija Gutereša u periodu pred samit o reformama UN, koji će biti održan na 75. godišnjicu osnivanja te organizacije, 2020. godine, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari