Glavna vest pre 80 godina: Vlada Milana Stojadinovića podnela ostavku 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Ostavka Vlade Milana Stojadinovića glavna je vest na naslovnicama jugoslovenskih listova Vreme i Pravda na današnji dan pre tačno osamdeset godina.

Glavna vest pre 80 godina: Vlada Milana Stojadinovića podnela ostavku 2Petorica ministara u Vladi Milana Stojadinovića podnela su ostavke, piše list Vreme, zbog “različitih mišljenja na pitanje našeg sporazuma sa Hrvatskom”.

Kako se navodi u saopštenju povodom ostavke, dva ministra bez portfelja, građevine, saobraćaja, socijalne politike i narodnog zdravlja istakli su da “vlada u sadašnjem sastavu predstavlja zapreku” za postizanje sporazuma sa Hrvatskom, a što je bilo jedno od predizbornih obećanja.

Nakon tih, premijer Stojadinović podneo je kolektivnu ostavku knezu namesniku Pavlu. Kako se dodaje, mandat za obrazovanje nove vlade dobio je Dragiša Cvetković, dotadašnji ministar socijalne politike i narodnog zdravlja.

Tu je i vest iz sveta naslovljena sa “Tajna vojska od tri hiljade irskih zaverenika vrši atentate u Engleskoj”. Kako se navodi u tekstu, 10.000 agenata i policijaca nastoje da otkriju zaveru na ovom ostrvu. U istrazi je pronađeno više skladišta eksploziva i municije za koje se veruje da pripadaju irskih revolucionarima, piše Vreme.

Reportaža ovog lista, na današnji dan pre tačno 80 godina, donosi priču iz Bugarske, o jedinstvenom balkanskom naselju, Carevom Brodu. Selo u kojem živi 11 nacija, kako navodi Vreme, osnovali su Tatari. Selo tada staro 860 godina, jedno je od najstarijih u ovoj susednoj državi, a činilo ga 3.800 stanovnika.

Svi ovi narodi čine istinsko društvo naroda, uvek su tu da jedni drugima priteknu u pomoć, navodi reporter Vremena. Ipak njihove tradicije i običaji nestaju zbog mešovotih brakova koji se spajaju između Bugara, Nemaca, Rusa, Mađara, Holanđana i Rumuna.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Glavna vest pre 80 godina: Vlada Milana Stojadinovića podnela ostavku 3Dresirani petao ubio je svog dresera na neobičan način, piše list Pravda pre tačno osamdeset godina. Kako se navodi, tragedija je zadesila peruanskog stručnjaka za organizovanje borbi petlova.

Prema pisanju Pravde, od pamtiveka je u Južnoj Americi a naročito u Peruu najomiljeniji sport borba petlova. Stotine hiljada ljudi interesuje se za te borbe i za opklade na svog favorita ulaže pozamašne svote novca.

Prema navodima Pravde, Lius Kintanila, poznati dreser petlova, stradao je ni manje ni više nego u borbi s petlom, izgubivši bitku protiv jednog koga je dresirao. Naime, Kintanila je petlu u grubom treningu iščupao nekoliko pera. Životinja je u odbrani napala dresera i zadala mu smrtonosne rane po vratu i potiljku. Hitna pomoć stigla je kasno, Kintanila je bio mrtav.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari