Najnovije vesti
Vesti Hronika
PRIVATNI AVIONI I UBAČENI AGENTI DEA Kako je u velikom poslu sa kolumbijskim kartelom pao Crnogorac, deo bande koja je švercovala 7 TONA KOKAINA u Evropu

PRIVATNI AVIONI I UBAČENI AGENTI DEA Kako je u velikom poslu sa kolumbijskim kartelom pao Crnogorac, deo bande koja je švercovala 7 TONA KOKAINA u Evropu

Crnogorski državljanin Tomislav Pavlović (40) uhapšen je u velikoj međunarodnoj akciji kojom je razbijena kriminalna grupa koja se sumnjiči da je sarađivala sa kolumbijskim kartelom u cilju šverca kokaina.

brazil policija reuters Foto: Reuters / Reuters
brazil policija reuters

Prema navodima italijanskih medija, oni su ugovorili krijumčarenje čak sedam tona kokaina, koje je trebalo prevoziti privatnim avionima u Italiju, piše crnogorski Dan.

Tomislav Pavlović
Foto: Italijanska policija / screenshot
Tomislav Pavlović

Navodno, jedan avion trebalo je da preveze tonu kokaina. Istraga švajcarskih, italijanskih i američkih nadležnih organa pokazala je da je droga iz Južne Amerike preko Brazila i Švajcarske trebalo da bude isporučena u Rim i Napulj. Unos droge koji je planiran da se obavi, prema rečima italijanskih zvaničnika, odgovarao je godišnjim "potrebama" za rimsko, ali i šire nelegalno tržište za prodaju narkotika.

Portal Romatoday preneo je da su, osim Pavlovića, u ovoj akciji na spisku osumnjičenih i Salvatore Kazamonika, koji je već u pritvoru, Silvano Mandolesi (52), kojem je prethodno izrečena mera kućnog pritvora, Dorian Petoku (31), državljanin Albanije, i Marćelo Šiafini (52). Njih petorica moraće da odgovaraju za međunarodni šverc kokaina.

Istraga je pokrenuta u Brazilu, a akcija je nazvana "Brazilski loukost", budući da je šverc trebalo da bude obavljen privatnim avionima. Upravo na taj način, kako saopštava italijanski portal, bilo je moguće obaviti prenos tolike količine droge.

Albanski državljanin Petoku, kako prenose italijanski mediji bio je povezan sa nekim brazilskim trgovcem droge. On je sarađivao sa Pavlovićem, koji je nekoliko puta putovao u Brazil, u Sao Paolo, kako bi se pobrinuo za logističke aspekte šverca. Njegova dužnost je bila da podmiti carinske službenike na aerodromu brazilske metropole, kako bi izbegli bilo kakve provere.

Ilustracija
Foto: youtube
Ilustracija

Šverc pošiljke kokaina osujećen je policijskom akcijom u kojoj je uhapšen Salvatore. Akciju su prekinuli tajni agenti jer je Salvatore, koji je okarakterisan kao glavni finansijer, sprečen u svom naumu. Ipak, prikupljeno je dovoljno dokaza na osnovu kojih je usledilo hapšenje i ostalih saradnika.

Salvatore je ostvarivao kontakte s južnoameričkim kriminalnim grupama za šverc droge, s kojima je sklopio sporazume o uvozu u Italiju.

Italijanski mediji navode i da su u akciji učestvovala četvorica agenata američke Agencije za borbu protiv narko-mafije (DEA), koji su sa lažnim identitetom mesecima sarađivali i pregovarali sa Kazamonikom kako bi stekli njegovo poverenje. Pošto su uspeli u tome, saznali su aktivnosti mafijaške grupe koje su dostavili nadležnim organima i tako sprečili šverc sedam tona kokaina.

Salvatore je jednom od agenata na tajnom zadatku dao mobilni telefon kako bi bezbedno razgovarali i dogovarali detalje krijumčarenja kokaina. Agentu je dostavio telefon u čiji sistem niko ne može ući kako bi ih pratio, objašnjavajući da se radi o "vojnom telefonu".

Foto: ILUSTRACIJA / PROMO / / RAS Srbija

Kazamonika je tada objasnio da se radi o mobilnim telefonima za koje se na svakih šest meseci plaća 1.500 evra kako bi sistem kojim rade bio održavan, odnosno kako bi se poruke brisale na svakih sedam dana.

Istraga u ovoj akciji trajala je duže od godinu. Sumnjalo se da se radi o "sitnijim dilerima", odnosno grupama koje se bave švercom manjih količina kokaina. Praćenjem ovih grupa ubrzo je otkriveno da je plan mnogo veći, odnosno da se radi o nameri šverca sedam tona čistog kokaina.

Za proizvodnju droge uložena su četiri i po miliona evra. Ipak, sumnja se da je saradnja sa kolumbijskim narko-kartelom bila dogovorena na deset miliona. Italijanski tužilac koji je uključen u ovu istragu naglasio je da postoji sumnja da je, iako droga nije isporučena, deo novca za njen šverc već isplaćen.