"Ubistva i kidnapovanja novinara moraju da budu tema"

Komisija za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistva novinara je objavila saopštenje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2019.

19:42

Ilustracija: Thinkstock

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao predsednik komisije Veran Matić, ubistva i kidnapovanja novinara na Kosovu u periodu 1998 – 2000. godina, period koji obuhvata mandat Specijalnog suda za zločine OVK, moraju biti tema istraga Specijalnog tužilaštva i procesuirane na Specijalnom sudu, jer je to 14 nerazrešenih slučajeva kidnapovanja i ubistava, najveći broj nekažnjivih zločina prema novinarima u Evropi danas.

“Rušenje memorijalnog obeležja, table na mestu kidnapovanja Đure Slavuja i Ranka Perenića, mora biti efikasno istraženo i procesuirano od strane privremenih tužilačkih i sudskih organa Kosova, jer je i samo negiranje zločina, opravdavanje istog i nedopustivo je. Potraga za nestalima, razotkrivanje njihove sudbine, civilizacijska je dužnost, a kada je reč o novinarima, potrebna je još izraženije, jer se direktno tiče i slobode novinara i medija. Nekažnjivost direktno vodi u cenzuru, samocenzuru, nova ograničenja i pretnje, kao i otvoreno nasilje prema novinarima. Zbog toga očekujemo, kao što je to inicirano od strane Udruženja novinara i medija i na albanskom i na srpskom jeziku, a što je potvrdila i Rezolucija Evropske federacije novinara iz juna prošle godine, da se što pre osnuje mešovita Komisija koja bi se bavila razrešavanjem ovih slučajeva i pritiskom na institucije da se sprovedu efikasne istrage”, naveo je Matić.

Kako se dodaje, Komisija za istraživanje ubistava novinara je započela prikupljanje dokumentacije i informacija o ovim slučajevima i vrlo rado će ih podeliti sa budućom Komisijom kada bude osnovana u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: