Uprkos sankcijama ruska ekonomija beleži rekorde

Ruska ekonomija je u 2018. godini ostvarila najveću stopu rasta u poslednjih šest godina, nadmašivši procene analitičara koje je anketirala agencija "Blumberg".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2019.

16:22

Uprkos sankcijama ruska ekonomija beleži rekorde
Foto: Thinkstock

Tome je doprinela pojačana građevinska aktivnost vezana za Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je održano u Rusiji prošle godine, ali i početak rada gasnog projekta Jamal-LNG.

Rast bruto domaćeg proizvoda Rusije je prošle godine ubrzao na 2,3 odsto, što je najviše od 2012. godine, prema preliminarnim procenama ruske statističke službe.

Većina analiticara koje je anketirao "Blumberg" predviđali su rast od 1,9 odsto za 2018. godinu, a najviša procena je iznosila 2,2 odsto.

Očekuje se, međutim, da će ekonomski rast u ovoj godini usporiti, a centralna banka Rusije upozorila je u petak da će podaci o rastu BDP-a u prvom kvartalu biti ispod očekivanja nakon što je investiciona aktivnost u decembru oslabila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: