TRAGEDIJA KOD KONJICA: Bivši član odreda El mudžahid puškom i nožem usmrtio trgovca

O. MATAVULj M. DRAGANIĆ

04. 02. 2019. u 13:52

Nakon što je odležao dvostruko ubistvo, Edin Gačić (43) osumnjičen za novo

ТРАГЕДИЈА КОД КОЊИЦА: Бивши члан одреда Ел муџахид пушком и ножем усмртио трговца

Edin Gačić Foto Facebook

SAUD Sultanić (39), vlasnik marketa "Ram-prom", ubijen je danas u selu Brđani u Podorašcu kod Konjica. Zbog sumnje da je počinio taj zločin policija traga za Edinom Gačićem (43) rodom iz Banjaluke, koji do zaključenja novog izdanja "Novosti" nije uhapšen.

Reč je o bivšem pripadniku odreda "El mudžahedin", koji je u zatvoru odležao kazne za dva ubistva i od nedavno se nalazi na slobodi.

Pročitajte još - Pao šef mudžahedina u Bosni

U MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona navode da je Sultanić ubijen u 7.30. Nakon što je otvorio prodavnicu u nju je ušao naoružani Gačić koji je prvo pucao u vlasnika, da bi ga potom dokrajčio zarivši mu nož u vrat. Nezvanično saznajemo da su zločin snimile nadzorne kamere marketa, a Gačić je nakon toga pobegao i za njim se traga.

Gačić je naoružan i policija ga smatra veoma opasnim, pa je u potragu uključena i specijalna policija. Motiv zločina zasad nije poznat. Po Podorašcu se spekuliše da bi se moglo raditi i o pljački, što u policiji ne mogu da potvrde, te proveravaju i informacije da se radi o osveti.

PSIHIČKI NESTABILAN KADA je odležao kaznu Edin Gačić je pušten na slobodu, iako je bilo preporuka da ide na lečenje u Sokolac, jer je psihički nestabilan. U pojedinim izveštajima se opisuje kao "tempirana bomba", koja je u stanju da ponovo ubije. Na lečenje nije upućen, već se vratio u Banjaluku. Tu je živeo par meseci, dobijao određenu pomoć, radio volonterski, sve dok nije prodao deo kuće u naselju Novoselija, i stan u Ulici Dragomira Drage Malića, posle čega se nastanio na području opštine Konjic.

Iza ubijenog Sultanića ostali su supruga i troje dece. Meštani o njemu imaju samo reči hvale i kažu da je bio uzoran i čestit čovek. S druge strane, za Gačića pričaju da se pre pola godine doselio u Brđane, te da su svi od njega strahovali nakon što se saznalo da iza sebe ima dva ubistva.

Inače, Gačić se kao 18-godišnjak priključio odredu "El mudžahedin", odgovornim za brutalna ubistva i ratne zločine nad Srbima.

Nekoliko meseci po završetku rata, Gačić je u Zenici ubio saborca Ismeta Gunića, takođe Banjalučanina, koji mu je u ratu bio nadređeni, dok je kasnije bio predsednik Udruženja Banjalučana u Zenici. Za taj zločin Gačić je osuđen na osam godina zatvora. Nakon što je odležao dve trećine kazne ostvario je pravo na dopuste iz KPZ "Zenica", pa je za vreme jednog slobodnog vikenda počinio novo ubistvo.

Naime, 25. avgusta 2002. otišao je do stana svoje majke Sifete u Zenici i ubio je sa dva hica. Slučajno ili ne, njegova majka se devojački prezivala Gunić, kao i Gačićeva prva žrtva. Uhapšen je nekoliko dana kasnije i u februaru 2003. godine osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, za oba ubistva. Kao motiv tog zločina pominjala se osveta zbog majčinog neverstva prema njegovom ocu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Analitičar

04.02.2019. 20:19

Islamski fanatik. Čuj "el mudžahedin"? A pričaju o unitarnoj bosni? Ma sto dalje od republike srpske.

Miroslav GTA

05.02.2019. 06:27

Nije mi jasno kako le mogao da zivi u Banja Luci, a klao Srbe kao clan El mudzahedin-a na Vogosci. Kako ga niko ne sredi u Banja Luci?

Dušan vulović

08.02.2019. 11:45

Браћо Срби !!! Питам се где су вам гује из потаје ???? Па зар оваква звер да живи међу вама у сред Бањалуке а ви ништа ???? Е јесмо се олињали свака нам част