Za lekarsku grešku u komšiluku - odšteta 750.000 EUR

Riječki KBC mora da isplati čak 5.600.000 kuna (više od 750.000 evra) pacijentkinji koja je zbog greške lekara postala doživotni invalid.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2019.

13:27

Za lekarsku grešku u komšiluku - odšteta 750.000 EUR
Foto: Thinkstock

Ovim je, nakon 13 godina sudske parnice, pravosnažno okončan slučaj 56-godišnje Riječanke, a reč je o najvišoj dosuđenoj odšteti u Hrvatskoj.

Oštećenoj pacijentkinji i njenoj užoj porodici dosuđena je odšteta čija glavnica, kamate i sudski troškovi ukupno iznose više od 5,1 milion kuna, a KBC će, osim toga, pacijentkinji morati da do sticanja prava na starosnu penziju plaća i mesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procenjuje na oko pola miliona kuna.

U KBC-u su za Jutarnji list potvrdili pravosnažnost presude, a advokat oštećene je rekao da je presuda doneta pre dvadesetak dana, a na pitanje da li su zadovoljni naknadom kaže da su kamate i sudski troškovi gotovo dosegli iznos glavnice.

"To se može posmatrati i kao svojevrsna kazna KBC-u za nespremnost na nagodbu i pokušaj iscrpljivanja pacijentkinje dugogodišnjim vođenjem spora. Siguran sam da bi u ovom slučaju pacijantkinja pristala na bitno manji iznos naknade štete da je prihvaćena naša inicijativa za nagodbu", kaže advokat Mađarić i dodaje da ih je bolnica zamolila da pristanu na obročnu otplatu odštete jer bi, prema rečima odgovornih u KBC-u, jednokratna isplata ovako visoke odštete ugrozila poslovanje i funkcioniranje bolnice.

Pacijentkinja je 2006. godine otišla na rutinsku operaciju, nakon obavljenih svih zahtevnih pregleda. Operacija nije ni obavljena, već je nakon neuspešnog uvođenja u anesteziju i neuspešne intubacije došlo do teškog neurološkog oštećenja mozga pacijentkinje.

Zbog ove katastrofalne lekarske greške pacijentkinja je ostala potpuno nepokretna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

19 h

Podeli: