Komercijalna došla na red: Ove nedelje potpis za savetnika

Ministar finansija Siniša Mali najavo je da će ove nedelje biti izabran savetnik za izbor strateškog partnera Komercijalne banke Beograd.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2019.

10:22

Komercijalna došla na red: Ove nedelje potpis za savetnika
Foto: Thinkstock

"Ove nedelje imaćemo potpisan sporazum sa savetnikom koji će nam pomoći da sagledamo strateške opcije i kako raditi sa Komercijalnom bankom u budućnosti", rekao je Mali za RTS.

Dodao je da je prošle godine Vlada Srbije bila uspešna u privatizaciji RTB-a i izboru koncesionara za Aerodrom "Nikola Tesla", a ranije je izabran i strateški partner za smederevsku železaru.

"Hoćemo da vidimo na koji način da pronađemo i strateškog partnera i za Komercijalnu banku. Ideja nam je da država izlazi iz onih delatnosti gde nije potrebno da bude i da se skoncentrišemo na pravljenje okruženja koje će biti podsticajno za razvoj privatnog, kao i državnog sektora", kazao je Mali.

Ministarstvo finansija pozvalo je u oktobru prošle godine vodeće međunarodne firme da dostave izjavu o zainteresovanosti za pružanje usluga finansijskog savetnika za pripremu i sprovodjenje plana prodaje akcija Komercijalne banke Beograd u vlasništvu Republike Srbije.

Od savetnika se očekuje da posle detaljne analize prilika na tržištu, različitih modela privatizacije, kao i analize konkurencije na tržištu, predloži najbolju moguću strategiju i način prodaje akcija Komercijalne banke u vlasništvu države sa ciljem izbora pouzdanog partnera i maksimizacije efekata od prodaje kapitala.

U vlasništvu države je 41,74 odsto akcija Komercijalne banke, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poseduje 24,43 odsto kapitala, a Fond IFC 10,15 odsto.

EBRD je ušao u vlasničku strukturu Komercijalne banke 2006. godine dokapitalizacijom od 70 miliona evra, a privatizacija je bila planirana za 2009. godinu, ali je prodaju zaustavila svetska ekonomska kriza. Posle toga je EBRD dokapitalizovao banku sa još 50 miliona evra, a u vlasničku strukturu je ušao i IFC sa 40 miliona evra, nemački DEG sa 20 miliona i švedski Svedfond sa 10 miliona evra. Država se obavezala da dokapitalizuje banku sa još 110 miliona evra, da ne bi izgubila udeo u vlasništvu. Komercijalna banka ima mrežu od 202 filijale i ekspoziture u Srbiji sa 2.770 zaposlenih, kao i banke u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: