Velika Britanija i evropski saveznici priznaju Gvaida; Italijanski veto na zajednički stav Unije

Agencije/Novosti online

04. 02. 2019. u 08:59

Italija je blokirala saopštenje EU o priznanju predsednika parlamenta Venecuele Huana Gvaida za privremenog predsednika države

Велика Британија и европски савезници признају Гваида; Италијански вето на заједнички став Уније

Huan Gvaido
Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija priznala je danas opozicionog lidera Huana Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, saopštio je šef britanske diplomatije Džeremi Hant.

"Nikolas Maduro nije raspisao predsedničke izbore u roku od osam dana, koji smo odredili. Tako da Britanija, zajedno sa evropskim saveznicima, priznaje Gvaida kao privremenog ustavnog predsednika dok ne budu održani verodostojni izbori", naveo je Hant na Tviteru, a preneo Rojters.

Pročitajte još - PODRŠKA VENECUELE I U TEŠKIM TRENUCIMA: Nikada nećemo priznati Kosovo, Srbija je uvek bila uz nas

Prethodno je danas španski premijer Pedro Sančez priznao Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, dok je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan rekao da Gvaido ima legitimno pravo da organizuje nove izbore.

Evropske zemlje, među kojima su Nemačka, Francuska, Španija i Britanija, postavile su vladi predsednika Venecuele Nikolasa Madura osmodnevni ultimatum da raspiše nove predsedničke izbore, saopštivši da će u suprotnom, kao i SAD i druge zemlje, priznati Gvaida za predsednika.

Ultimatum Maduru istakao je sinoć.

HRVATSKA SE "PRIDRUŽILA DRUGIM ČLANICAMA EU" I PRIZNALA GVAIDA

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova objavilo je da se Hrvatska "pridružila drugim članicama EU" i priznala vođu venecuelanske opozicije i predsedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje za privremenog predsednika Venecuele.

U saopštenju objavljenom na sajtu hrvatskog ministarstva navodi se da "osuđujemo kršenje ljudskih prava i nasilje u Venecueli", uz ocenu da je "potrebno mirno rešenje i održavanje slobodnih i demokratskih predsedničkih izbora".

"Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsednika sprovede slobodne, pravedne i demokratske predsedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom pogledu se Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU".

U nastavku teksta navodi se saopštenje hrvatskog ministarstva na engleskom jeziku o priznanju Gvaida za privremenog predsednika Venecuele iza kojeg, pored Hrvatske, stoji još 18 članica EU - Španija, Portugal, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Holandija, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska i Švedska.


ITALIJA ULOŽILA VETO NA PRIZNANjE UNIJE

Italija je blokirala saopštenje EU o priznanju predsednika parlamenta Venecuele Huana Gvaida za privremenog predsednika države, saopštio je Sputnjiku diplomatski izvor u Briselu.

„Italija je na neformalnom sastanku šefova diplomatija država članica EU koji je održan 31. januara u Bukureštu stavila veto na saopštenje EU koje je trebala da pročita šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i u kojem se govorilo da će EU priznati Gvaida, ako ne budu organizovani predsednički izbori", saopštio je sagovornik agencije.

Po njegovim rečima, posle toga EU i Urugvaj su zakazali prvi ministarski sastanak međunarodne kontakt grupe o Venecueli za 7. februar u Montevideu.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države.

Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

Maduro je Gvaida nazvao američkom marionetom.

(Sputnjik)

KREMLj OSUDIO UPLITANjE EVROPLjANA

Kremlj je danas osudio "uplitanje" Evropljana u unutrašnju politiku Venecuele.Više evropskih zemalja priznale su danas lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida kao privremenog predsednika i pozvale na održavanje prevremenih predsedničkih izbora.

"Vidimo pokušaje da se legitimizuje uzurpacija moći kao direktno i indirektno uplitanje u unutrašnje poslove Venecuele", izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da "to ni na koji način ne doprinosi mirnom, efikasnom i održivom rešenju krize kroz koju prolazi Venecuela".

EU: PRIZNAĆEMO GVAIDA ZA PRIVREMENOG PREDSEDNIKA

U današnjem nacrtu saopštenja Evropske unije navodi se da će članice EU priznati Huana Gvaidu, predsednika Nacionalne skupštine Venecuele, za privremenog predsednika te države.

Države EU su već danima spore povodom situacije u Venecueli. Za sada je devet zemalja priznalo Gvaida pošto je istekao njihov rok predsedniku Nikolasu Maduru da raspiše predsedničke izbore, javlja Rojters.

Druge članice EU su ipak opreznije zbog zabrinutosti da bi se mogao postaviti presedan za priznavanje samoproglašenog vođe.

Ovaj nacrt saopštenja EU stoga je više odluka pojedinih država, a ne Evropske unije. Postaće zvanični stav EU u slučaju da nijedna od 28 članica ne podnese zvanični prigovor.

"Pojedinačne članice EU priznaće Huana Gvaida, predsednika Nacionalne skupštine Venecuele, za privremenog predsednika Venecuele", navodi se u nacrtu, u kojem se poziva na "slobodne, poštene i demokratske predsedničke izbore."

CERAR PREDLAŽE DA SLOVENIJA PRIZNA GVAIDA ZA PREDSEDNIKA VENECUELE

Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar najavio je da će predložiti vladi da Slovenija prizna lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida za prelaznog predsednika Venecuele, kako bi on raspisao vanredne predsedničke izbore.

Cerar je to rekao nakon sednice parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, održane iza zatvorenih vrata, prenosi STA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

rodoljub

04.02.2019. 09:20

Italija je jedna od retkih drzava EU koja se suprotstavlja diktatu americke "Deep State" mafije, koja upravlja Evropskom unijom preko korumpiranih birokrata i korumpiranih parazita u EU institucijama.

olga

04.02.2019. 11:31

Šta Madura briga kada ima i Srbiju kao podršku,sjebaće bre SAD-e dok si rekao keks isto ko što su i Srbi pobedili NAT-o.

Vaske

04.02.2019. 11:35

Polako se budi svet i kapira da ne treba rušiti i ubijati druge jer misle drugačije.

Pele

04.02.2019. 11:39

Scenario u Venecueli je već odavno ispoban u mnogim državama sveta, pa i kod nas, oktobarske promene. Činimi se da sadašnji šetači po Beogradu i u nekim gradovima Srbije su deo pripremljenog scenarija. Da podsetim čitaoce da je u Ukrajini šetaće vodio "nezavisni " gradjanin, biši bokser. Tako je i u Beogradu izabran glumac Sergej Trifunović

Петар

04.02.2019. 11:51

Pa kad ne bih znao őta je zapad radio ovde kod nas, poverovao bih u ove wihove priée. Ovako, sve vidim kao jedan najobiéniji neokolonijalizam. Treba im wihova nafta i to je to. Па кад не бих знао шта је запад радио и ради овде код нас, веровао бих у ове њихове приче. Овако све видим као најобичнији неоколонијализам., Треба им њихова нафта, гас и хоће да их држе даље од Руса. Ништа друго ту није у питању.

fisherman

04.02.2019. 12:06

Americke siledzije ponovo na delu,svrgnuti legitimnu vlast,zbog saradnje sa Rusijom,kupovine njihovog oruzja,zbog nafte,dijamanata,drzavnih rezervi zlata. Njima uz rame Nemacka,Spanija,Britanija,Francuska,kao da vreme kolonijalizma nije proslo.

Мр Радомир Шћепановић

04.02.2019. 12:10

Sta to znaci?Da ce neko iz sveta da menja vladu neke drzave?Ludilo!

Če Gevara

04.02.2019. 12:20

Bravo Italija! Viva! Zamišljam naše opozicionare koji beže od izbora a bi da vladaju,a to podrže strane države¿ Naopako,zar ne¡¿

перун

04.02.2019. 15:23

@Če Gevara - Овде је и садашња власт постављена сугестијом споља.Да одради што су му задали, а после видеће шта са њима.

bager

04.02.2019. 12:25

Ako je neko mislio da su USA iza smenjivanja i manifestacija protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura grdno se vara ,,USA nisu iza toga nego su ISPRED,,sve je vec isplanirano godinu dana ranije i pokrenuta kampanja placanja i okupljanja opozicije ,,a novac ce povratiti kad stave sapu na vevecuelijansku naftu,gas i rudnike,,uvek se nadje izdajnik da proda svoju zemlju i svoj narod

Hercegov Grad

04.02.2019. 12:31

Sistem Srbija, pomozi rulji da najgori dodju na vlast, veneculujanski peti oktombar!

Станко

04.02.2019. 12:36

Русија мора хитно да пошаље војску у Венецуелу. Не сме допустити сценарио Либије, Ирака, Украјине.....

перун

04.02.2019. 15:19

@Станко - Да када би Венецуела била ближе Русији. А овако ?

Miso.Pec

04.02.2019. 12:54

Kako bi bilo Špancima da je Venecuela pre godinu dana podržala Pudjdemona i nezavisnost Katalonije,što bi bilo logičnije nego ovo što sada Španci rade.Orban je trebalo da zastupa mišljenje Italije u ovom slučaju jer će u protivnom Evropljani i njega pokušati da "počiste" kao Madura.Bravo za Italiju.

Marko

04.02.2019. 13:02

Nametni vlast pa kradi i izvezi sto se izvesti moze narodu ko u Jugoslaviji muda Markova...30 g mraka i nevolje..Bolje umreti nego gledati sto budale rade...

Flor

04.02.2019. 13:32

Liberalne demokratije i korporativni kitalizam globalizacijom ptete da izbrišu ovo malo granica suverenih drzava i da ih pretvore u shoping molove, gasovode, naftne platforme, nalazista, gradjevinsko zemljiste i industrijske i ratne zone. Saveze prijatelja i neprijatelja, osvajaca i oslobodilaca predvode vecni interesi. Nema medjunarodnog prava i unutrasnjih interesa. Svako se svakome u sve meša, sve je na prodaju. Sloboda, ljudski zivot i postenje ne vrede ništa. Povratak u park iz doba Jure.

realist.

04.02.2019. 14:51

Koji idioti samo da se docepaju Nafte oni bi I Govna jeli takvi su Englezi, koji kao I Ameri priznaj neizglasanog Predsednika ali verujem ako dodje do rata to ce biti za Amere drugi mozda jos kobniji Vietnam.

Acko

04.02.2019. 15:23

Hvala Italiji sto svojim vetom spasava dušu Evropske Unije i zemalja koje kao i nasa žele da joj se pridruže a ne slazu se sa njom po pitanju clanstva u NATO, sankcija Rusiji i ucena Venecueli. Zahvaljujuci tome sto se Italija protivi ucenjivanju Venecuele, pa bez nje nema zajednickog saopstenja EU o situaciji u toj Evropljanima dalekoj zemlji, Srbija za sada ne mora da preispituje svoje pridruzivanje Uniji. Koliko jos kompromisa na tom putu treba da napravi i da li se gradjani pitaju o tome?

Zeljko

05.02.2019. 06:35

Dok vecina drzava u svetu priznaje novog lidera i time na vreme sebi otvara vrata za novo trziste, Srbija je nazalost pasivna....

Nikola Kostić

05.02.2019. 09:47

Ako napadnu eto 3 rata. E onda ćemo uzeti i mi ono što su naši pradedovi platili krvlju.

Ruben

05.02.2019. 14:40

Kao i 99 tokom bombardovanja Srbije - jedini dostojanstven narod u civilizaciji hijena, su Italijani. Sa hijenama je lako - mahnes im krvavom krpom pred njuske i odma poccnu da reze

Vatro Marx

10.02.2019. 17:51

Maduro ostat ce predsjednik Venecuele sve dok ne budu izbori, EU moze i dalje da preti ali stim nista ne postize. Nilo bi realno da da se postavili vanredni izbori, posto narod Venecuele, u kriticnoj situaciji i da narod, svoj glas , Maduro ili Gvaidu.