Ukrajina: Crkveni poglavar zvanično preuzeo dužnost

Tanjug

03. 02. 2019. u 16:59

Epifanije Prvi (40) zvanično je preuzeo dužnost u Sabornoj crkvi Svete Sofije u centru Kijeva, mesec dana nakon što je ta crkva presekla viševekovne veze s Ruskom crkvom

 Украјина: Црквени поглавар званично преузео дужност

Epifanije Prvi / Foto: Tanjug-AP

Novoizabrani poglavar nedavno proglašene Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit Epifanije, zvanično je danas preuzeo dužnost u Kijevu.

Epifanije Prvi (40) zvanično je preuzeo dužnost u Sabornoj crkvi Svete Sofije u centru Kijeva, mesec dana nakon što je ta crkva presekla viševekovne veze s Ruskom crkvom, prenosi AP.

Ceremoniji su prisustvovali i ukrajinski predsednik Petro Porošenko, koji se bori za novi mandat na predsedničkim izborima 31. marta, i njegova davnašnja rivalka Julija Timošenko.

U Moskvi, portparol Ruske pravoslavne crkve odbacio je svečanost u Kijevu kao "patetičnu predstavu".

Početkom januara, vaseljenski patrijarh Vartolomej je ukrajinskom mitropolitu Epifaniju u Istanbulu, nakon liturgije u Katedrali Svetog Đorđa, predao Tomos - dekret o autokefalnosti kojim se novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine dodeljuje nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Ruska pravoslavna crkva smatra u crkvenu organizaciju raskolničkom, a nakon ovog događaja ocenjuje da više nije moguće versko zajedništvo sa Carigradskom partijaršijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mile

03.02.2019. 17:20

Raskolnici su prekinuli veze sa RPC pre skoro 30 godina a dobili su Crkvu zavisnu od Vaseljenske patrijaršije. Praktično je autonomna a ne autokefalna.

Plavić

04.02.2019. 09:49

Nije "... ta crkva presekla viševekovne veze s Ruskom crkvom", nego je jedna otpadnička tvorevina, nastala u vreme nemačke uprave posle 1. svetskog rata, oživljena tokom (opet nemačke!) okupacije u 2. svetskom ... a stekla krila po proglašenju nezavisnosti Ukrajine - proglašena Crkvom! Ukrajinska pravoslavna crkva moskovskog patrijarhata - kako je postojala - tako postoji i dalje, ali na nesreću, među mnogim nesrećama koje su snašle ovu lepu zemlju, sa majdanskom kamom pod vratom.