Dostupni linkovi

Protest u Kragujevcu: Marširaćemo dok Vučić ne ode


Protestna šetnja u Kragujevcu
Protestna šetnja u Kragujevcu

Ovo nje šetnja, ovo je marš. Marširaćemo iz dana u dan dok naš broj jednog dana ne bude tako veliki da sve institucije, koje inače rade samo za jednog čoveka, ne stanu. Prvi korak ka vraćanju uzurpirane države je da on i onu odu. Ovaj marš je opomena i za svaku sledeću vlast. Gledamo vas i vi treba da se plašite nas, a ne mi vas, rekla je Ljiljana Mijatović Todorović, profesorka Medicinskog fakulteta na Đačkom trgu u Kragujevcu, govoreći pred više hiljada građana koji su učestvovali u petom po redu protestu "Jedan od pet miliona".

Ona je naglasila da protest koji se širi Srbijom ne treba zvati više građanskim šetnjama već maršom ka slobodi i podsetila da se sve ono najgore što je bilo u Demokratskoj stranci, danas nalazi u SNS, najbrojivši između ostalih Gorana Vesića, Gorana Kneževića, Zoranu Mihajlović, Jelenu Trivan, Nebojšu Krstića...

Čupić: Vučić na putu ka otvorenoj diktaturi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

Vladavinu Vučića obeležavaju dve reči – lopovluk i laž, zbog čega mladi masovno beže iz zemlje. Umiraćemo sami, jer neće imati ko da nas leči. Ova država podstiče zapošljavanje mladih lekara i zdravstvenih radnika, organizovanjem kurseva nemačkog jezika preko Biroa za zapošljavanje, rekla je Mijatović Todorović, 142. potpisnica "Univerzitetske podrške protestima", praćena povicima "Izdaja, izdaja".

Dvadesetogodišnji Kragujevčanin Luka Krkotić nabrojao je niz razloga zbog kojih svake subote protestuje zajedno sa svojim sugrađanima.

"Ja protestujem zato što neću da moja majka koja je u invalidskoj penziji sa troje dece ima penziju od 13.000 dinara. Zato što neću da moji drugovi odlaze u inostranstvo kako bi normalno živeli. Zato što neću da mi lažu dedu i babu kako su im penzije nikad veće", poručio je Krkotić, prekidan uzvicima "Ostavke, ostavke! Lopovi, lopovi!"

Dodao je da ne želi da živi u zemlji u kojoj je, kako je rekao, premijer marioneta, ministar unutrašnjih poslova ima lažni doktorat, ministar spoljnih poslova ne zna engleski jezik, ministar odbrane nije služio vojsku, a ministar finansija ima 24 stana...

"Hoćemo da znamo ko su kompletni idioti i ko je ubio Olivera Ivanovića. Mi ne želimo da Srbijom vladaju ni Nikolić, ni Vučić, ni Tadić. Mi želimo da Srbijom vladaju zakoni koji će podjednako važiti za sve. Nećemo stati dok diktator i njegovo pozorište lutaka ne podnesu ostavke", rekao je Krkotić.

Marko Vidojković
Marko Vidojković

Pisac Marko Vidojković je rekao da je svaki njegov boravak u Kragujevcu obeležio neki istorijski događaj.

"Tako je 2003. dok sam ja bio u Kragujevcu uhapšen Zvezdan Jovanović, ubica premijera Zorana Đinđića, sledeći put kada sam dolazio na sastanak Đačkog parlamenta uhapšen je krvnik Ratko Mladić, a i danas je istorijski dan. Danas je Kosovska Mitrovica ustala protiv Aleksandra Vučića. A svi znamo, da je to definitivni početak kraja, kada u tom mafijaškom gnezdu ljudi dignu svoj glas i onda i ostatak ove mafijaške države mora uskoro da dočeka svoj kraj", rekao je Vidojković.

Vidojković je ocenio da je Srbija "jedna problematična zemlja s problematičnom istorijom i sa groznom sadašnjošću, zbog koje imamo neizvesnu budućnost". Po njemu zbog toga "ništa normalnije nije bilo nego ustati protiv ovog monstruma".

Zbog toga svako od nas ima odgovornost da šeta, da se buni, da se bori dok god je živ. To je najnormalnija stvar u ovoj nenormalnoj zemlji. Za početak, moramo da počistimo ovo đubre, da ga više ne vidimo, da isečemo ovaj tumor zvani Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka, kazao je Vidojković.

Pre dolaska na Đački trg demostranti su u dugačkoj koloni, praveći buku trubama i pištaljkama prošetali centralnim gradskim ulicama koje su bile zatvorene za saobraćaj. Tokom protesta nije bilo nikakvih incidenata, a kolonu koja je marširala usmeravali su redari.

Šesta šetnja najavljena za sledeću subotu
Šesta šetnja najavljena za sledeću subotu

Učesnici protesta su nosili transparente na kojima je pisalo "Ostavke", "Vučiću idi", "Vučiću shvati nećemo stati" i skandirali uvredljive poruke protiv predsednika države.

Prolazeći pored Radio televizije Kragujevac (RTK) skandiranjem "Izlazite napolje" i "Uključite kamere" izrazili su svoje nezadovoljstvo uređivačkom politikom ove medijske kuće koja je pod kontrolom lokalne vlasti.

Na Đačkom trgu minutom ćutanja odata je pošta Staniji Gligorijević nastradaloj u saobraćajnoj nesreći koju je izazvao vozač direktora Javnog preudzeća Koridor 10, Zorana Babića.

Novi, šesti protest, najavljen je za sledeću subotu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG