29. januar  2019. 11.07  →  17.29 | Izvor: RTV

Vulin i Čepurin o Kosovu i vojnoj saradnji

BEOGRAD -

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom.

Vulin je zahvalio Ruskoj Federaciji za podršku teritorijalnom integritetu Republike Srbije i naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, kao i za glasnu i doslednu podršku pozicijama Republike Srbije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kad god je interes Srbije ugrožen.

aleksanadar, vulin,, aleksandar, cepurin

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, ministar odbrane istakao je da je zbog aktuelnih dešavanja otežan dalji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, kao i mogućnost postizanja kompromisa. Prema njegovim rečima, Srbija smatra da bi formiranje "vojske Kosova" izazvalo ozbiljne bezbednosne probleme za čitav region i snažno se tome protivi.

Vulin i Čepurin naglasili su da su veoma zadovoljni bilateralnom vojno-tehničkom saradnjom i da će oba ministarstva odbrane preduzeti mere za unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou. Poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Republici Srbiji, 17. januara, ostavila je snažan utisak i u Srbiji i u Rusiji. Takođe, istaknuto je i da između dve zemlje postoje istorijski duboki koreni i duhovna bliskost, koju otvoren i iskren odnos dva predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, dalje jača u cilju postizanja novih vrednih rezultata.

Na kraju sastanka, Vulin naglasio je da će sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejem Šojguom razgovarati o unapređenju saradnje već na Osmoj Moskovskoj bezbednosnoj konferenciji.

Učešće Rusije nije tema za Haradinaja

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da pitanje učešća Rusije u dijalogu Beograda i Prištine "nije tema" za kosovskog premijera Ramuša Haradinaja - "neosuđenog zločcinca".

"Nije to tema za njega, on može da govori o ratnim zločinima, ubijanju svedoka, narko kartelima, ali ne o međunarodnoj politici i suverenim državama", izjavio je Vulin, komentarišući Haradinajevu izjavu da ne želi Rusiju ni u kakvoj ulozi u dijalogu.

"Nije na neosuđenom zločincu, koji spletom nesrećnih okolnosti i kršenjem međunarodnog prava vodi teritoriju pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija, u skladu sa Rezolucijom 1244, da određuje šta će raditi članice UN, a posebno ne Ruska Federacija", dodao je Vulin.

RTK je ranije preneo da je Haradinaj, koji juče od SAD i EU zatražio održavanje međunarodne konferencije o Kosovu, izjavio da na njoj "definitivno nema mesta za Rusiju".

"Mislim da je bitno nastaviti sadašnju strukturu dijaloga u kojem posreduje EU, a za koji su, rekao bih, zainteresovane i SAD. Ne tražimo promenu forme dijaloga. Da budemo veoma jasni - ne želimo Rusiju u tom procesu. Rusija se već odavno povukla sa Balkana, nije nastavila da se interesuje za ovaj deo sveta, osim interesovanja da podržava status kvo, ili da sprečava članstvo zemalja u NATO - što smo i videli, ali nismo videli napore ka razvoju i pomirenju zemalja Balkana", naveo je Haradinaj.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 6

Ivan  29. 01. 2019. | 12:02
Podrska Rusije u ovim teskim vremenima za Srbiju je od izuzetnog znacaja, nadam se da ce Srbija i Prstina sesti za pregovaracki sto i napokon doci do kompromisnog resenja koje ce zadovoljiti obe strane.
Ana  29. 01. 2019. | 12:55
Podrska Rusije tokom resavanja problema na Kosovu i Metohiji je od izuzetnog znacaja,
Jovana78  29. 01. 2019. | 13:30
Rusija je nasa najveca podrska. Saradnja sa Rusijom je na najvisem mogucem nivou.
Nađa  29. 01. 2019. | 14:06
Saradnja Srbije i Rusije je dodatno ojačana potpisivanjem brojnih sporazuma za vreme Putinove posete, sada treba da vredno radimo na njihovom ostvarenju.
Jasna  29. 01. 2019. | 14:41
Svaka saradnja je dobrodosla.
Ronaldinjo  29. 01. 2019. | 17:10
Vulin i Čepurin treba da pričaju o nastavak Vojne saradnje kao i to da građani Srbije žive bolje.