Promocija knjige "Graničnici sećanja: jevrejsko nasleđe i Holokaust"

Narodni muzej i Jevrejski istorijski muzej pozivaju na promociju knjige "Graničnici sećanja: jevrejsko nasleđe i Holokaust" u petak 1. februara u 17 časova u Narodnom muzeju. Na promociju se nadovezuje tribina "Antijevrejski zakoni" u organizaciji NVO "Haver Srbija".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2019.

13:29

Promocija knjige
Foto: Promo

Knjigu "Graničnici sećanja: jevrejsko nasleđe i Holokaust" kao urednice potpisuju prof. dr Nevena Daković i dr Vera Mevorah, a rezultat je zajedničkog rada 19 autora, naučnika i stručnjaka iz Srbije iz oblasti kulture, istorije, muzeologije, umetnosti i obrazovanja.

U knjizi se obrađuju ključna pitanja vezana za posmatranje Holokausta više od 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata: kako se društvo i država odnose prema sećanju na Holokaust u Srbiji, regionu i u svetu; kakva je veza između Holokausta i jevrejskog kulturnog i istorijskog nasleđa danas; kako se muzeji i memorijalni centari odnose prema sećanju na Holokaust i zašto je danas značajno obrazovanje o Holokaustu.

Zbornik "Graničnici sećanja" u izdanju Jevrejskog istorijskog muzeja jedan je od projekata iz prvog ciklusa finansiranja programa iz oblasti nauke, kulture i obrazovanja vezanih za Holokaust u Srbiji, sredstvima Republike Srbije na osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtava Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Na promociji će govoriti dr Vera Mevorah i dr Nevena Daković, urednice zbornika, Vojislava Radovanović, direktorka Jevrejskog istorijskog muzeja, dr Milan Koljanin, istoričar Holokausta, Sonja Viličić, NVO Haver Srbija i Gordana Grabež, operativna direktorka Narodnog muzeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: