Damask osudio turske operacije na severu Sirije

Sirijska vlada danas je ponovo kritikovala turske vojne operacije na severu Sirije, osudivši kršenja sporazuma koji su dve zemlje potpisale 1998.

Izvor: B92

Subota, 26.01.2019.

17:29

Damask osudio turske operacije na severu Sirije
Foto: Thinkstock

To je prenela državna agencija Sana.

Turska je 2016. poslala vojnike u neka područja na severu Sirije, gde podržava pobunjeničke grupe koje Sirija smatra teroristima.

Ankara sada traži stvaranje zone bezbednosti pod turskom kontrolom sa sirijske strane granice, gde su aktivne glavne oružane snage sirijskih Kurda, Jedinice za zaštitu naroda (YPG). Njih Turska smatra teroristima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je nedavno da njegova zemlja ima pravo da interveniše u Siriji na osnovu sporazuma iz 1998, poznatog kao Protokol iz Adane.

Međutim, sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da Turska krši taj sporazum.

"Turska vlada nastavlja da krši sporazum tako što podržava terorizam, ili okupaciju sirijske teritorije preko terorističkih grupa koje su pod njenom komandom ili direktno preko turske vojske", ocenilo je MSP Sirije.

Reakcija iz Damaska dolazi dan nakon novih Erdoganovih izjava i poziva na stvaranje "zone bezbednosti" u "narednih nekoliko meseci" uz obećanje da će se u suprotnom sama Turska postarati za to. SAD su sredinom meseca predložile nešto slično, ali bez bilo kakvih preciziranja.

Sporazum iz Adane je potpisan da bi se okončala kriza u odnosima Ankare i Damaska. Turska je u to vreme pretila Siriji vojnom akcijom ako ova ne obustavi podršku Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), koja od 1984. vodi krvavi gerilski rat u Turskoj, i skrivanje njenog lidera Abdulaha Odžalana.

Sirija se sporazumom obavezala da će sprečiti delovanje PKK na severu zemlje, a potom je proterala Odžalana.

Turska, koja YPG smatra sirijskim ogrankom PKK, ocenjuje da joj sporazum iz Adane daje pravo da interveniše na sirijskoj teritoriji protiv PKK i njenih ogranaka ukoliko sirijska vlada ne čini ništa protiv njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: