Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.01.2019.
01:00
A. Stanković - Vesti A

Dragoslav Šekularac - kraljević i prosjak svetskog fudbala (13): Put preko pola sveta

Loptu je, sekund pre poslednjeg zvižduka iz sudijske pištaljke šutnuo jedan Jugosloven, jedan vojnik Papuanac zasvirao je u trubu, jedan Australijanac spustio je zastavu, a drugi ugasio plamen... Posle 17 dana slavlja u čast sporta završile su se 16. olimpijske igre u Melburnu. Stadion Kriket graund bio je u delirijumu. Više od 120.000 gledalaca na nogama. Ovacijama i aplauzima ispraćali su sportiste iz čitavog sveta koji su, mašući im, nasmejani, napustili ovu veliku arenu.

Lična arhiva
Inspiracija - pune tribine: Publika mu je davala krila

Ove detalje s kraja 1956. godine Šekularac i njegovi veliki prijatelji Perica Radenković i Vladica Popović zapamtili su zauvek.

- To je slika koju sam poneo iz Melburna. Zastave, topovi iz kojih su ispaljene salve u našu čast, u čast svih sportista koji su učestvovali na najvećoj sportskoj svetkovini - s neskrivenom setom pričao je Šeki.

Na sever, pa na jug

Tokom karijere će proputovati svet uzduž i popreko, ali ovo putovanje je po mnogo čemu zaslužilo epitet nesvakidašnjeg.

- Naš put do Australije i nazad bio je velika, životna avantura. Najduže putovanje u mojoj karijeri. Krenuli smo iz Beograda do Hamburga, pa na Severni pol, jednim od prvih letova aviokompanija u to vreme na ovu najudaljeniju destinaciju. Odatle smo preko Aljaske otišli za Honolulu, odmorili se 24 časa i najzad preko ostrva Fidži došli u Melburn. Sve u svemu, putovali smo 36 časova. U povratku smo išli drugim putem, na Singapur i Indiju - gde smo odigrali jednu prijateljsku utakmicu, Egipat i Rim. Iz glavnog grada Italije kući smo se vratili vozom.

Lična arhiva
Nezaboravno: Defile na Igrama

Od odlaska do povratka u Beograd prošlo je dva meseca! Bio je to jedan fantastičan, nezaboravan doživljaj. Bili smo pravi svetski putnici. Kasnije smo od skandinavske kompanije SAS dobili diplome jer smo u tom putu oko sveta dva puta prešli ekvator - s neskrivenom setom pričao je Šeki.

Svaki put kad bi se povela priča o ovom putešestviju, druga Zvezdina "zvezda" bi dodavao još neku kockicu mozaika.

- Koliko sam bio uzbuđen zbog toga što ću igrati za državni tim na tako važnom takmičenju, bio sam pomalo i uznemiren što dugo neću videti moju devojku Gordanu. Nedostajala mi je čim sam u Beogradu ušao u avion, pa sam joj svakoga dana pisao razglednice i duga pisma u kojima sam opisivao šta nam se tog dana desilo i koga smo upoznali. Ostatak vremena sam "ubijao" uglavnom igrajući karte sa Radenkovićem, Savom Antićem i Todorom Veselinovićem s kojim sam se, takođe, veoma zbližio na ovom putu.

Lako do finala

Todor Veselinović, fudbalska legenda Vojvodine, dribler, fudbalski umetnik i ubitačan strelac, duhovitošću i skromnošću osvojio je Šekija. U tim trenucima, pričao je, nije ni sanjao da će se taj novi, sjajni drug žestoko naljutiti na njega.

- Jugoslovenski fudbaleri su u Londonu '48. i Helsinkiju '52. osvojili srebrne medalje. Svi smo verovali da će treća biti - sreća. I zaista je krenulo dobro. Amerikance smo odučili od fudbala, pobedili ih sa 9:1 - Toza i Muhamed Mujić su dali po tri gola, Antić dva, a Papec jedan. Zatim smo sa 4:1 pobedili Indiju, za koju je igralo i nekoliko bosonogih igrača, a ja sam tu utakmicu preskočio jer me je trener Dragomir Tošić, predratni igrač BSK, odmarao za finale. Najzad, došao je i susret sa Sovjetima za zlato...

Sve na dugme

Lična arhiva
Novi svet: Melburn 1956.gofdineSa ovog nezaboravnog putovanja poneo je mnošto anegdota.

- Prespavali smo na Havajima. Honolulu nam se učinio kao neko mesto iz bajke. Kad smo ušli u hotel, zanemeli smo od raskoši koja je nama, mladim fudbalerima iz socijalističke zemlje, bila nepoznata. Tako mi se dogodilo da provedem noć na krevetu bez jastuka i prekrivača jer nisam znao da za potrebnu posteljinu treba samo da - pritisnem dugme.

Vladica poleteo za odelom

I ovom prilikom je, kao i mnogo puta ranije, voleo da začikava Vladicu Popovića.
- Kao saigrači iz Zvezde bili smo cimeri. Vladica je miran, poslušan fudbaler, koji je bez pogovora izvršavao trenerove naredbe. Ja sam, opet, uživao u kršenju pravila. Valjda su ga zbog toga tako često određivali za mog sobnog kolegu, u nadi da će uticati na moje ponašanje. Koliko sam ga samo izluđivao čestim kašnjenjima na obavezne sastanke ili lutanjima po Olimpijskom selu u vreme obaveznog odmora!

A najviše se iznervirao po završetku Igara, kad smo se vratili sa završnog defilea. Fudbalski savez je pred polazak na put dao da nam se svima sašiju iste uniforme. I čim sam ušao u sobu, ja skinem onaj sako i zafrljačim ga kroz prozor nekim volonterima koji su se tu skupili da bi od sportista iskamčili neki suvenir. Vladicu umalo nije udarila srčana kap! Poznat po disciplini, ali i po škrtosti, moj drug je izleteo iz zgrade i pojurio za onim volonterima da vrati moju uniformu nazad.

Naravno, od toga nije bilo ništa, oni su sa plenom nestali u lavirintu paviljona u Olimpijskom selu. Godinama kasnije, kad smo obojica omatorili, povremeno bih ga podsetio na ovu epizodu, a moj dragi drug Popović je u neverici vrteo glavom. Kiselo bi se nasmejao tek kad bih mu rekao da on to odelo sigurno ima i danas, da je ispeglano i gotovo novo, pa da u njemu može da ide i na neku svadbu - u svom stilu pričao je večiti kozer.

Sutra - Dragoslav Šekularac - kraljević i prosjak svetskog fudbala (14): Jašinov osmeh i Tozine suze

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online